Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az al-Kaidával állt kapcsolatban az a nő, akit a texasi zsinagógában túszokat ejtő férfi ki akart szabadítani

Colleyville, 2022. január 16.
Rendőrségi autók állnak a Beth Israel gyülekezet zsinagógája előtt a Texas állambeli Colleyville-ben 2022. január 16-án. Előző nap egy fegyveres férfi túszokat ejtett a zsinagógában. Egyikőjüket több mint hat óra után szabado
Colleyville, 2022. január 16. Rendőrségi autók állnak a Beth Israel gyülekezet zsinagógája előtt a Texas állambeli Colleyville-ben 2022. január 16-án. Előző nap egy fegyveres férfi túszokat ejtett a zsinagógában. Egyikőjüket több mint hat óra után szabadon engedte, a többieket a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) különleges egysége szabadította ki órákkal később. A túszejtőt a rendőrök lelőtték. A tettes a túszok elengedéséért cserében egy Aafia Siddiqui nevű, pakisztáni származású nő szabadon bocsátását követelte. Siddiquit 2010-ben egy amerikai bíróság 86 év börtönbüntetésre ítélte, amiért Afganisztánban amerikai katonákat és FBI-ügynököket próbált megölni. MTI/AP/Brandon Wade
Vágólapra másolva!
Ő volt az első amerikai nő, akiről bíróság kimondta, hogy kapcsolatban állt az al-Kaidával. A túszejtőt végül lelőtték - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Vasárnap lelőtték a texasi zsinagógában túszokat ejtő férfit, a túszok pedig a körülményekhez képest jól vannak. Most pedig kiderült több részlet az esettel kapcsolatban. A sajtóforrások szerint a túszejtő Aafia Siddiqui testvére volt, a követelése pedig Siddiqui szabadonengedése volt.

Demonstráció Aafia Siddiqui mellett Pakisztánban 2011. március 8-án Forrás: AFP/Rizwan Tabassum

A 49 éves, háromgyermekes Aafia Siddiqui az első nő az Egyesült Államokban, akiről a bíróság kimondta, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida terrorhálózattal. A nő 18 éves korában érkezett az országba, ahol a testvére élt, és a Boston melletti Brandeis Egyetemen szerzett doktorátust agykutatásból.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően került az FBI látókörébe, miután pénzt küldött iszlamista terrorcsoportoknak.

A hatóságok emellett azzal gyanúsították, hogy csatlakozott az al-Kaidához, majd Pakisztánba hazatérve feleségül ment a 2001-es merényletek egyik kitervelőjének tartott Hálid Sejk Mohammed egyik családtagjához.

Rendőrségi autók állnak a Beth Israel gyülekezet zsinagógája előtt a Texas állambeli Colleyville-ben 2022. január 16-án Forrás: MTI/AP/Brandon Wade

Évekkel később az afganisztáni Gazniban bukkant fel, ahol az amerikai erők őrizetbe vették, a kihallgatás során pedig Siddiqui „Halál Amerikára!" kiáltással magához ragadott egy fegyvert, és le akarta lőni a katonákat, de egyedül saját magát sebesítette meg.

Elemzők korábban már felhívták a figyelmet arra, hogy

bár a nő nem igazán ismert az Egyesült Államokban, Pakisztán szélsőséges köreiben nagy népszerűségnek örvend.

Ügyvédje vasárnap azt közölte, Siddiquinek nem volt tudomása a zsinagóga elleni támadásról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről