Beperlik New York demokrata vezetését, amiért szavazati jogot adtak több mint 800 ezer migránsnak

New York, szavazási jog
NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 02: People visit a voting site at a YMCA on Election Day, November 02, 2021 in the Brooklyn borough of New York City. Over 30,000 New Yorkers have already cast their ballots in early voting for a series of races including the race for mayor in which Democrat Eric Adams is running against Republican and Curtis Sliwa. Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
New York demokrata többségű önkormányzati képviselő-testülete az önkormányzati választásokra szavazati jogot adott a városban élő, több mint 800 ezer legális tartózkodási engedéllyel rendelkező bevándorlónak. A republikánusok szerint ez azonban sérti a választások integritását, illetve több ponton ellentétes New York állam törvényeivel és az alkotmánnyal is. Ronna McDaniel, a Republikánus Párt egyik vezetője éppen azért közölte, hogy a Republikánus Nemzeti Bizottság nevében bírósághoz fordult, követelve, hogy a bíróság mondja ki a bevándorlóbarát önkormányzati határozat alkotmányellenességét és tiltsa meg annak alkalmazását.
Vágólapra másolva!

A republikánusok szövetségi szintű vezetőségeként működő Republikánus Nemzeti Bizottság (Republican National Committee-RNC) elnöke, Ronna McDaniel bejelentette, hogy beperli New York városának önkormányzatát, amiért az önkormányzati választásokon való szavazati joggal ruházta fel a városban élő, amerikai állampolgársággal nem rendelkező, úgynevezett legális bevándorlókat. Ez becslések alapján több mint 800 ezer külföldit érinthet – írja a Post Millennial.

Egy New York-i szavazóhelyiség 2021. november 2-án, az önkormányzati választás napján Forrás: AFP/2021 Getty Images/Spencer Platt

New York városának a nagy többségében demokrata politikusokból álló képviselő-testülete még 2021. december 9-én szavazta meg azt a határozatot, amely

az önkormányzati választásokra szavazati joggal ruházta fel azon bevándorlókat, akik rendelkeznek valamilyen legális tartózkodást biztosító okmánnyal, például zöldkártyával.

A határozat azonban csak a napokban, 2022. január 9-én lépett életbe, amikor New York új, demokrata polgármestere, Eric Adams aláírta azt. Az előző, szintén demokrata polgármester, Bill de Blasio ugyanis nem ellenjegyezte, de persze nem is vétózta meg, mivel személyesen ő is támogatta a határozatot.

Eric Adams ezzel hosszú időre bebetonozhatta magát New York polgármesteri tisztségébe, hiszen a több mint 800 ezer migráns elsöprő többsége biztosan rá fog majd voksolni, mivel tőle kaptak szavazati jogot.

A bevándorló hátterűek hagyományosan amúgy is a demokratákra szoktak szavazni. Adams polgármester az ellenjegyzés után azt nyilatkozta a New York Timesnak,

Eric Adams, New York új polgármestere leteszi hivatali esküjét édesanyja portréjával a kezében a Times Square-en, 2022. január elsején hajnalban Forrás: MTI/AP/Invision/Ben Hider

A Ronna McDaniel vezette Republikánus Nemzeti Bizottság szerint

az önkormányzat határozata veszélyezteti a választások integritását, és sérti New York állam alkotmányának a II. és IX. cikkelyét, illetve a választásokról és az önkormányzatokról szóló törvényt.

A republikánus politikus leszögezte, hogy

Ronna McDanie véleménye alapján

A Republikánus Nemzeti Bizottság nevében éppen ezért arra kéri a bíróságot, hogy mondja ki az önkormányzati határozat alkotmányellenességét, továbbá véglegesen tiltsa el New York választási bizottságát, a polgármestert és a helyi képviselő-testületet a határozat alkalmazásától. A végleges tiltás azt jelentené, hogy az önkormányzat a jövőben sem fogadhat el olyan határozatot, amely szavazati jogot adna a nem amerikai állampolgároknak.