Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több száz amerikait Afganisztánban hagytak, 13 tengerészgyalogos meghalt - és Biden büszke erre

Vágólapra másolva!
Hétfő este az Egyesült Államok véget vetett a 20 éve tartó afganisztáni háborúnak, ezzel befejeződött az amerikai történelem leghosszabb háborúja - jelentette be kedden a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

"Végrehajtottuk a történelem egyik legnagyobb, légihídon történő evakuációját, több mint 120 ezer embert mentettünk ki és helyeztünk biztonságba. Ez a szám több mint kétszerese annak, amelyet a legtöbb szakértő lehetségesnek gondolt" - mondta az elnök. Egyetlen nemzet sem csinált még hasonlót a történelem során. Csak az Egyesült Államoknak volt erre kapacitása, akarata és képessége" - tette hozzá.

Biden "rendkívül sikeresnek" nevezte a mentőmissziót, amely szerinte az amerikai katonák, diplomaták és hírszerzési szakemberek "hihetetlen képességeinek és önzetlen bátorságának" köszönhető.

Közben a Pentagon megerősítette, hogy több száz amerikai állampolgárt kénytelen voltak otthagyni, bár ők is el akartak menekülni. Korábban Jen Psaki fehér házi szóvivő tagadta ezt. Ráadásul az amerikai állampolgárok listáját megkapták a tálibok is, akik most hajtóvadászatot indíthatnak ellenük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről