Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rabszolgákat tartottak a Belgiumban született dzsihadisták

IS Islamic State ISIS Iszlám Állam, propaganda, 2015
Vágólapra másolva!
A belga napilap, a Le Soir legfrissebb értesülései szerint újabb két belga születésű dzsihadistáról derült ki, hogy jazidi rabszolgákat tartottak szíriai tartózkodásuk során - írja a belga RTBF.
Vágólapra másolva!

Az egyik belga rabszolgatartó annak a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud-nak az öccse, aki a 2015. novemberi párizsi terrortámadások egyik kitervelője és irányítója volt.

Szíriai Iszlám Állam (IS) propagandafilm 2015-ből. (illusztráció) Forrás: Youtube/Wall Street Journal

Abdelhamid 2014-ben hurcolta el akarata ellenére az akkor 13 éves öccsét, Younes Abaaoudot, akit arra kényszerített, hogy Szíriában dzsihadista felkelők oldalán harcoljon.

Szíriai tartózkodása alatt a fiatalabb Abaaoud azonban hamar asszimilálódott, és közel-keleti otthonában tizenévesen már több, az Iszlám Állam által elrabolt jazidi rabszolganőt is tartott.

Younes Abaaoud rabszolgáinak egyike egy 22 éves jazidi nő tett tanúvallomást a Leuveni Katolikus egyetem és a terrorizmus áldozatait felkutató belga szervezet kutatóinak. A fiatalabb Younes végül Szíriában, a dzsihadisták oldalán harcolva halt meg.

Emlékezetes, hogy bátyja a párizsi terrortámadások után indított hajtóvadászat és rendőrségi rajtaütés közben halt meg a Párizstól északra fekvő Saint-Denisben, ahol a francia rendőrök ötezer töltényt lőttek ki, a lakásban lévő terroristanő pedig felrobbantotta magát és a lakásban vele együtt tartózkodókat.

A másik rabszolgatartó brüsszeli férfi, Abu Talha al-Belgiki, belga nevén Yassine Cheikhi (és szintén Abdelhamid Abaaoud jó barátja) ugyancsak az Iszlám Állam oldalán harcolt Szíriában. A terrorizmusért elítélt Cheikhi, aki 2019 óta Szíria észak-keleti részén raboskodik, egy kiskorú fiút tartott maga mellett rabszolgaként Szíriában.

A brüsszeli ügyészség jelenleg hat belga személy ellen folytat nyomozást, akikkel szemben felmerült a gyanú, hogy részük volt a jazidiak rabszolgasorsba taszításában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről