Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megbüntették az amerikai tanárt, mert nem hódolt be az LMBTQ-lobbinak

zászló, pride, lmbtq,  LMBTQ-transz-BLM, blm, transz, egyesített
Progress pride flag (new design of rainbow flag) waving in the air with blue clear sky, Celebration of gay pride, The symbol of lesbian, gay, bisexual and transgender, LGBTQ community in Netherlands.
Vágólapra másolva!
A felfüggesztése után viszont nyert a bíróságon, így vissza kell helyezni az állásába.
Vágólapra másolva!

Virginia állam Legfelsőbb Bírósága helyben hagyta azt az alsóbb fokú bírósági ítéletet, amely kimondta, hogy vissza kell helyezni állásába azt a tornatanárt, akit felfüggesztettek állásából amiatt, mert nem volt hajlandó a transznemű diákokat az általuk preferált névmással szólítani.

Számos nembináris ember nemsemleges névmásokat, azaz olyan változatokat preferál, amelyek nem egyértelműen a férfi vagy női nemhez kapcsolódnak (illusztráció) Forrás: shutterstock.com

A végleges ítélet azt követően született, hogy a Loudoun megyei tankerület fellebbezett az alsóbb fokú ítélet ellen, amely szerint a tankerület megsértette Tanner Cross tornatanár szólásszabadsághoz való jogát. Crosst azután távolították el állásából, hogy egy iskolai tanácsülésen felszólalt a hite mellett és a preferált névmások használata ellen. A májusi gyűlésen olyan javaslatokat tárgyalt az iskola vezetősége, amely megváltoztatta volna a transzneműekkel kapcsolatos iskolapolitikát.

Cross ekkor jelentette ki, hogy

ő nem hajlandó a transzneműek által preferált névmások használatára a vallási meggyőződése miatt.

Mivel az állam nemrég egy új törvényt fogadott el, ezért Virginia-szerte az iskolák sorra felülvizsgálják a nembináris identitással rendelkező diákokkal kapcsolatos politikáikat. Azonban Loudoun megye különösen nagy figyelmet fordít az új politika alkalmazására, mert közvetlenül a főváros, Washington mellett helyezkedik el. A tankerület azt állította, hogy

azért függesztették fel a tornatanárt, mert a megjegyzései zavart okoztak az iskola működésében.

Azonban az alsóbb fokú és a virginiai Legfelsőbb Bíróság bírái egyetértettek abban, hogy

a kijelentései miatt nem volt indokolt a férfi felfüggesztése, így újra dolgozhat az iskolában.

A magyar nyelv nem különbözteti meg a nemi identitás szerint a névmásokat, azonban az olyan nyelvekben és kultúrákban, ahol ez megvalósul, ott az LMBTQ-lobbi térnyerésével egyre központibb szerepet játszik az, hogy az embereket milyen névmásokkal szólítják a közintézményekben és a magánéletben.

A gendersemlegesség és a transzneműség térnyerésével párhuzamosan a jogvédő szervezetek és az őket támogató baloldali nyugati kormányok akár az adott nyelvtől teljesen idegen új névmások használatát írják elő. Számos nembináris ember nemsemleges névmásokat, azaz olyan változatokat preferál, amelyek nem egyértelműen a férfi vagy női nemhez kapcsolódnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről