Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A BLM szerint rasszizmus, hogy a New York-i éttermek oltási igazolványt kérnek

KING, Martin Luther
Washington, 2020. augusztus 28. A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom támogatói tüntetnek a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen a washingtoni Lincoln emlékműnél 2020. augusztus 28-án, Martin Luther King, Jr. néhai amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos Van egy álmom néven híressé vált beszédének 57. évfordulóján. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vágólapra másolva!
A Black Lives Matter mozgalom new york-i aktivistái hétfőre tüntetést szerveztek New York City egyik közkedvelt olasz étterme, a Carmine's elé. Az utcán kiabáló aktivisták a „F..ck you Carmine's!", „A Carmine's rasszista" rigmusokat skandálták - írja a The Blaze.
Vágólapra másolva!

A demonstráció előzménye, hogy néhány nappal korábban a Carmine's-ba betérő afroamerikai csoport tagjaitól az étterem hostesse elkérte az oltási igazolványokat.

Egy 2020-as washigntoni Black Lives Matter tüntetés (illusztráció) Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A csoport több férfitagja azonban nem tudta igazolni oltottsági státuszát, ezért a hatályban lévő törvény értelmében az étterem alkalmazottai őket nem engedték be a fedett terekbe. Az igazolással rendelkező vendégek minden további nélkül bemehettek és helyet foglalhattak – volna.

Csakhogy étkezés helyett rátámadtak az étterem 24 éves, ázsiai származású hostessére, akit megvertek.

Az afroamerikai nők (21, 44 és 49 évesek), azzal „igazolták" a támadást, és egyben azzal vádolták meg a fiatal ázsiai hostesst, hogy az leniggerezte őket.

A fiatal nő a brutális támadás miatt agyrázkódást szenvedett. A három afroamerikai nőt testi sértés vádjával letartóztatták.

A BLM aktivistái a hétfői tüntetés során a „rasszista étterem" bezárását követelték, külön sajtótájékoztatójukon pedig felszólították a városvezetést, hogy vonja vissza a vakcinaútlevelek előírását.

A BLM egyik felszólalója szerint az oltási igazolások és a maszkviselési kötelezettség csak egy újabb mondvacsinált ok arra, hogy a feketéket bebörtönözzék.

Az étterem közleményt adott ki az esetről, amelyben nemcsak tényszerűen leírja, több – ázsiai, afroamerikai és latin-amerikai – éttermi dolgozója beszámolója alapján, hogy a betérő vendégek némelyikének nem volt oltási igazolása, hanem azt is leszögezi, hogy a minden ok nélkül verekedésbe kezdő fekete nők sem a verekedés közben nem kifogásolták az állítólagos rasszista megjegyzéseket, sem letartóztatásuk során nem tettek erről panaszt a rendőröknek sem.

A rasszizmus hamis vádjával már csak jóval letartóztatásuk után álltak elő, hogy mentséget keressenek tettükre és bosszút álljanak az olasz éttermen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről