Sokan a közösségi médiában könyörögtek, hogy mentsék ki őket, egyre pusztítóbb az Ida hurrikán

Ida, hurrikán, szél, erős szél, vihar, GIF
Vágólapra másolva!
Csak Louisianában egymillió ember maradt áram nélkül, miután az Ida hurrikán 230 km/órás sebességgel söpört végig az állam partjain vasárnap délután. Az Ida ezzel az ötödik legnagyobb hurrikán lett, ami valaha elérte az Egyesült Államok partjait, a vihar házakat, háztetőket bontott meg, áradásokat okozott, és eddig legalább egy ember halálát okozta. A pusztítás még hétfő estig tarthat, utána hetekig tartó helyreállítás jön - írta az AP.
Vágólapra másolva!

Egész New Orleansban megszűnt az áramszolgáltatás, áradásokat okozott, tetőket tarolt le az Ida hurrikán vasárnap. A viharban az eddigi adatok szerint

egy ember halt meg Baton Rouge külvárosában, a házára rádőlt egy fa

- írta a portál.

Megtépázott épület New Orleans francia negyedében, augusztus 29-én Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

Az AP szerint az Ida hurrikán a maga 230 km/órás sebességével az ötödik legerősebb hurrikán volt, amely valaha is elérte az Egyesült Államok szárazföldi területét. A vihar áradásokat okozott a louisianai LaPlace-ban,

sokan a közösségi médiában könyörögtek, hogy mentsék ki őket

- írta a portál.

New Orleans áramszolgáltatója, az Entergy a Twitteren erősítette meg, hogy a városban csak generátorok szolgáltatják az áramot. A PowerOutage.US, amely országszerte nyomon követi az áramkimaradásokat, azt közölte,

Louisianában több mint 1 millióan, Mississippiben pedig több mint 40 ezren maradtak áram nélkül.

A parti őrség New Orleans-i irodájához több mint egy tucatnyi jelentés érkezett leszakadó uszályokról, a New Orleanstól 55 km-re délre fekvő Lafitte-ben egy elszabadult uszály egy hídnak ütközött.

Bajban van több kórház

A kórházakban koronavírusos betegeket ápoltak, amikor az Ida hurrikán megérkezett - írta a Fox News. A Lafourche Parish-i Lady of the Sea Általános Kórház tetőjét rombolta le a vihar, és a kórház telefonrendszere is leállt.

Minden beteg és a személyzet is jelenleg jól van, bár a kórházunk jelentős károkat szenvedett - üzente Karen Collins kórházigazgató a Facebookon. Aly Neel, az állami egészségügyi minisztérium szóvivője az AP-nek azt mondta, hogy a kórház evakuálja a betegeit, amint azt biztonságosan meg tudják tenni.

John Bel Edwards louisianai kormányzó tájékoztatása szerint

több mint 2400 koronavírusos beteg van a louisianai kórházakban.

Hétfőre vesztett az erejéből, de továbbra is veszélyes

A Fox News azt írta, a hurrikán hétfő délutánra veszett az erejéből, és trópusi viharként észak felé halad, de továbbra is veszélyes,

villámárvizeket okozhat, de tornádók is létrejöhetnek,

főként Mississippi délkeleti részén, Alabama délnyugati részén és Florida nyugati részén. Az Ida az előrejelzések szerint kedden északkelet felé és a Tennessee-völgybe vonul, ekkor a maximális sebessége valamivel 90 km/óra felett lehet.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója vasárnap azt mondta: Az Ida az egyik leghevesebb vihar, amely a modern időkben Louisianában ért partot.

A kormányzó arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak otthon,

és legyenek türelemmel, mert a hatóságok nem tudják, milyen gyorsan tudnak válaszolni a segélyhívásokra. Fel kell készülniük arra, hogy a vihar elvonulta után még legalább 72 óráig otthonukban maradnak segítség nélkül. Mindent megteszünk azért, hogy ennél előbb odaérjünk, ehhez minden lehetséges erőforrás rendelkezésre áll" - tette hozzá.

A kormányzó arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Gárda 4900 tagját riasztották, valamint

195 vízimentő jármű, 73 hajó és 34 helikopter is a rendelkezésükre áll, amelyekkel segíteni tudnak.

Joe Biden amerikai elnök

katasztrófa sújtotta állammá nyilvánította Louisianát,

és szövetségi segély kiutalását rendelte el a helyreállítási munkákhoz.

Így néz ki az Ida hurrikán az űrből Forrás: MTI/EPA/EUROPEAN SPACE AGENCY/-

Mexikóban a Nora hurrikán okozott áradásokat, legalább egy ember meghalt, többen eltűntek

Több nyugati parti mexikói államban áradást és földcsuszamlásokat okozott vasárnap a Nora hurrikán, majd miközben már a Kaliforniai-öböl felé tartott, trópusi viharrá szelídült.

Puerto Vallarta tengerparti városban szombat éjjel összedőlt egy szálloda, és egy tizenéves spanyol turista halálát okozta.

Eltűnt egy nő is a Jalisco állambeli Puerto Vallartában, miután elsodorta az ár. Jalisco mellett Michoacán és Colima államokban is hatalmas mennyiségű eső esett.

Eltűntként tartanak nyilván hat halászt a délebbre fekvő Guerrero államban is.

Mintegy ötszáz épület rongálódott meg az egyes erősségű Nora hurrikánban több államban.

A Nora "szeme" vasárnap délután 165 kilométerrel északnyugatra volt a Sinaloa állambeli Mazatlán üdülőhelytől. Az amerikai hurrikánközpont (NHC) előrejelzése szerint

a vihar a következő napokban is Mexikó csendes-óceáni partja mentén vonul tovább északnyugat felé, helyenként akár 300 milliméteres esőt okozva, majd Arizona amerikai állam határvidékéhez ér.

A Katrina hurrikán

Tizenhat éve ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a hármas erősségű Katrina hurrikán, amelynek következtében

több mint 1800 ember halt meg.

Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a védgátrendszer hiányosságai miatt a város területének nyolcvan százaléka víz alá került. A Katrina volt az egyik legpusztítóbb feljegyzett hurrikán az Egyesült Államok történetében. A katasztrófa okozta károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték.