Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A földrengés után most trópusi vihar pusztít Haitin

earthquake TOPSHOTS Horizontal
A Haitian woman cries as she passes a destroyed house in Les Cayes on August 15, 2021, after a 7.2-magnitude earthquake struck the southwest peninsula of the country. - Hunched on benches, curled up in chairs or even lying the floor, those injured in the powerful earthquake that wreaked havoc on Haiti on Saturday crowded an overburdened hospital near the epicenter. The emergency room in Les Cayes, in southwestern Haiti, which was devastated by the 7.2-magnitude quake on Saturday morning that killed at least 724 people, is expecting reinforcements to help treat some of the thousands of injured. (Photo by Reginald LOUISSAINT JR / AFP)
Vágólapra másolva!
Lesújtott a Grace nevű trópusi vihar keddre virradóan a két nappal korábban földrengés sújtotta Haitira, ami nehezíti a rengés túlélői utáni kutatást - jelentették hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

Az erős szél kísérte heves eső áradást okozott legalább egy helyen a szigetországban, a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra lévő Les Cayes városban, ahol a földrengés is a legsúlyosabb károkat okozta.

Akár 38 centiméternyi eső is eshet a karib-tengeri országban a vihar elvonulásáig, emiatt várható még árvíz másutt is

- jelezte előre az amerikai hurrikánközpont.

A polgári védelem hétfő esti beszámolója szerint a 7,2-es erősségű földrengésnek már 1419 halálos áldozatát tartják nyilván. A sérültek száma eléri a 6900-at.

Összeomlott épület Haitin Forrás: AFP/Reginald Louissaint Jr

A polgári védelem 13 694 megsemmisült lakóházról és épületről, összedőlt iskolákról, kórházakról, templomokról és szállodákról tájékoztatott.

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások.

A 2010-es földrengés szinte teljesen elpusztította a sűrűn lakott főváros egy részét, 222 ezren haltak meg, és több mint egymillióan váltak hajléktalanná.

Haiti még nem kászálódott ki a tizenegy évvel ezelőtti földrengésből, de szigetországot koronavírus-járvány is sújtja, a bűnbandák közötti erőszak visszájára fordította a gazdasági növekedést, július 7-én pedig meggyilkolták Jovenel Moise államfőt, ami politikai válságba sodorta a szigetországot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről