Emberi maradványokat találtak a Kabulból felszállt katonai gép futóműházában

Kabul, 2021. augusztus 17.
Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án. A repülőtér kifutópályáit korábban az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, ezért délután több órára fel kellett függeszte
Kabul, 2021. augusztus 17. Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án. A repülőtér kifutópályáit korábban az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, ezért délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azután lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt. MTI/AP/Shekib Rahmani
Vágólapra másolva!
Az amerikai légierő kedden közölte: emberi maradványokat találtak az afgán fővárosból felszállt C-17-es katonai gép futóműházában, a körülményeket vizsgálják.
Vágólapra másolva!

A kabuli nemzetközi repülőtéren azt követően alakult ki káosz, hogy előzőleg a tálib fegyveresek elfoglalták a fővárost, ahol

ennek hatására a lakosok körében pánik tört ki.

A közösségi médiában olyan képek terjedtek el, amelyeken afgánok hétfőn kétségbeesetten próbálják elhagyni Kabult, amint egy C-17-eshez rohannak, és az oldalába kapaszkodnak. Egy másik videón látszik, hogy két ember kizuhan egy katonai repülőgépből, amint az Kabulból felszállt.

Kaotikussá vált a helyzet repülőtéren

A légierő keddi közleményében azt írta, hogy egy C-17-es repülőgép hétfőn a kabuli reptéren leszállt, és afgán civilek százai vették körül.

– A repülőgép körül gyorsan romló biztonsági helyzettel szembesülve

– áll a közleményben.

Hozzátették, hogy a légierő különleges nyomozóhivatala vizsgálja a repülőgéppel és a "civil életek elvesztésével kapcsolatos információkat - beleértve a videódokumentációt és a közösségi médiában megjelent posztok forrását".

A helyzet a repülőtéren olyannyira kaotikussá vált, hogy hétfő délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását. A forgalom csak késő este indult be ismét.