Az életéért küzd az Amszterdamban meglőtt bűnügyi újságíró

Amszterdam, 2021. július 7. Rendőrök az amszterdami Lange Leidsedwarsstraaton elkövetett lövöldözés helyszínén 2021. július 6-án. A támadás célpontja Peter R. de Vries neves holland újságíró volt, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A rendőrség három embert őrizetbe vett. MTI/EPA/ANP/Laurens Bosch
Vágólapra másolva!
A holland NOS értesülései szerint kedd este az utcán lőttek rá Peter R. de Vries holland bűnügyi újságíróra Amszterdamban, kritikus állapotban szállították kórházba.
Vágólapra másolva!

A BBC arról számolt be, hogy a szemtanúk szerint legalább ötször lőttek rá az egyik legismertebb holland bűnügyi újságíróra. Peter R. de Vries korábban rendőrségi védelem alatt állt, mivel munkája miatt számtalanszor kapott halálos fenyegetéseket.

Femke Halsema, Amszterdam polgármestere kegyetlen és szívtelen jelzőkkel illette a támadást és elmondta, hogy az újságíró kritikus állapotban van, jelenleg az életéért küzdenek az orvosok.

Rendőrök az amszterdami Lange Leidsedwarsstraaton elkövetett lövöldözés helyszínén 2021. július 6-án Forrás: MTI/EPA/ANP/Laurens Bosch

A rendőrség tájékoztatása szerint az ügy kapcsán már három embert letartóztattak. Közülük kettőt az egyik autópályán kaptak el a rendőrök, az eddigi hírek szerint pedig az elkövető is köztük van. A rendőrség arra kéri a szemtanúkat, hogy jelentkezzenek, azonban ne osszák meg a bűncselekményről készült felvételeket a közösségi médiában.

Az esetet követően Ferd Grapperhaus holland igazságügyi miniszter de Vries-t lenyűgöző harcosnak és nagyszerű újságírónak nevezte.

A 64 éves De Vries gyakran szerepelt a televízióban és riporterként számos nagyszabású bűncselekményről tudósított, köztük Freddy Heineken 1983-as elrablásáról is.

Rendőrök és járókelők az amszterdami Lange Leidsedwarsstraaton elkövetett lövöldözés helyszínén 2021. július 6-án Forrás: MTI/EPA/ANP/Evert Elzinga

Az elkövető Willem Holleeder - akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek 2019-ben öt gyilkosságban való részvétel miatt - később többször is megfenyegette De Vries-t, de jelenleg még nem lehet tudni, hogy a két esetnek köze van-e egymáshoz.