Még mindig több mint 150 embert keresnek a miami romok alatt

Dozens Presumed Missing After Residential Building In Miami Area Partially Collapses GettyImageRank1 People Built Structure Ruined Survival Apartment USA Florida - US State Accidents and Disasters Color Image Photography Look Possible Topix Bestof Bestpix
A dél-floridai városi kutató- és mentőcsapat tagjai 2021. Június 26-án, a floridai Surfside városában keresik a lehetséges túlélőket a részben összeomlott 12 emeletes Champlain Towers déli társasház épületében. A jelentések szerint több mint 150 ember eltűnt.
Vágólapra másolva!
Már 11 ember holttestét megtalálták a miami épület romjai alatt, de továbbra is több mint 150 embert keresnek - írja az ABC News.  A 12 emeletes épület egyik szárnya múlt csütörtökön omlott össze, 55 lakást megsemmisítve.
Vágólapra másolva!

A hatalmas kutatási, mentési akció hatodik napja tart Miamiban. A Champlain Towers South társasház egyik oldala helyi idő szerint éjjel 1 óra 15 perc körül omlott össze. A 136 lakásból mint egy 55 teljesen megsemmisült.

Eddig 136 olyan ember hollétéről tudnak, akik a katasztrófa idején a társasházban voltak - tudatta Daniella Levine Cava polgármester.

A dél-floridai városi kutató- és mentőcsapat tagjai 2021. Június 26-án, a floridai Surfside városában keresik a lehetséges túlélőket a részben összeomlott 12 emeletes Champlain Towers déli társasház épületében Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

A még mindig álló szerkezetet a mentőegységak először biztsították, és azóta a kutatásra koncentrálnak.

Mentősök és önkéntesek százai éjjel-nappal túlélőket vagy emberi maradványokat keresnek a romok alatt.

Ástak egy 40 méter hosszú, 6 méter széles és 12 méter mély árkot a romokon át, és ebből kiindulva folytatják a kutatást.

Hétfő délutánra fizikailag még nem érték el a romok alját, de

kamerákkal eljutnak azokkal a helyekre ahol emberek rekedhettek.

Egyszerre több mint 80 ember dolgozik a mentésben, hangokat keresnek, és próbálnak különböző alagutakba bejutni a romokban.

- mondta Andy Alvarez, a Miami-Dade Tűzoltó Mentőparancsnok helyettese, aki a mentést felügyeli.

Jose Padilla és Angel David 2021. június 26-án figyelik, ahogy daruk haladnak át az összeomlott épület romjai között a floridai Surfside-ben, Miami Beachtől északra Forrás: AFP/Andrea Sarcos

A hőmérséklet, az eső és a páratartalom miatt a romok állapota rossz, egyáltalán nem ideális a mentéshez. De a kutatási mentési munkálatok továbbra is napi 24 órában folytatódnak - mondta Andy Alvarez.

Bár a tisztviselők továbbra is reményüket fejezik ki, hogy több embert találnak életben,

az épület törmelékében utoljára azon a reggelen találtak túlélőt amikor az összeomlott.

A holttestek azonosítása DNS teszttel történik, ezért megkérték a hozzátartozókat, hogy adjanak DNS mintákat, illetve árulják el azokat az egyedi azonosítókat hegeket, tetoválásokat amikkel szeretteiket könyebb azonosítani.

Egy nő imádkozik a képek előtt az épület összeomlásának áldozatainak rögtönzött emlékművénél, a floridai Surfside-ben, Miami Beachtől északra, 2021 június 27-én történt baleset helyszínén Forrás: AFP/Chandan Khanna

Az évtizedes hurrikánoknak ellenálló épület részleges összeomlásának oka továbbra sem ismert. A Miami-Dade Rendőrkapitányság vizsgálatot indított az eset kapcsán.

Levine Cava polgármester szerint egyelőre nincs bizonyíték a szabálytalanságra.

Természetesen nem kizárt - mondta múlt pénteken az ABC Newsnak Miami-Dade megyei polgármester.

Az 1980-as években épült Champlain Towers South 40 éves újraminősítésen, ellenőrzésen esett át,

de egyelőre csak a tetőfelújítás történt meg.

A tragédia akkor következett be, amikor a Champlain Towers South Condo Egyesület új építési projekt megkezdésére készült a felújítások miatt - állítja Kenneth Direktor, az egyesület ügyvédje. Direktor elmondta, hogy az épületet alapos ellenőrzéseken vették át, és a kiviteli terveket már benyújtották a városnak, de egyelőre csak a tető felújítása kezdődött meg.