Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ingyenessé teszik a nemváltoztató műtéteket az amerikai veterán katonák számára

IAVA's Third Annual Heroes Celebration - Inside Celebrities IAVA attends Iraq and Afghanistan Veterans of America's third annual Heroes Celebration at the Twentieth Century Fox Studio Lot on April 27, 2011 in Los Angeles, California.
LOS ANGELES, CA - APRIL 27: Veterans Aaron Mankin, Sherman Watson, and Mike Knapp attend Iraq and Afghanistan Veterans of America's third annual Heroes Celebration at the Twentieth Century Fox Studio Lot on April 27, 2011 in Los Angeles, California. (Photo by Charley Gallay/Getty Images for IAVA)
Vágólapra másolva!
Denis McDonough demokrata veteránügyi miniszter szombaton közölte, hogy ingyenessé teszik az Egyesült Államokba hazatért veterán katonák számára a nemváltoztató műtéteket. Sokak szerint ezt a tervet a demokraták a szavazóbázisuk kiszélesítése érdekében találták ki, ezeket a megtört embereket csupán ki akarják használni. Ehhez tudni kell, hogy az amerikai katonák közül sokan a negyvenes éveikben mennek nyugdíjba, és külföldi szolgálat után sokan közülük mentálisan, lelkileg sérülnek, ezáltal könnyebb őket befolyásolni, az ingyenes nemváltás által pedig a demokraták táborába terelni a túlnyomó többségében még mindig republikánus érzelmű veteránokat.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Egyesült Államok veteránügyi minisztere, Denis McDonough bejelentette, hogy a washingtoni szövetségi kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy a transznemű (transgender) veterán katonák számára biztosítsa az ingyenes nemváltoztató műtéteket – írja a New York Post.

Denis McDonough Forrás: AFP/Mandel Ngan

A hírt a hétvégén a miniszter maga közölte az orlandói (Florida) LMBTQ-felvonuláson (ez az úgynevezett „Pride").

A Veteránügyi Minisztérium, Barack Obama volt demokrata elnök kezdeményezésére már 2013 óta fedezi a transznemű veteránok számára a hormonterápiát és a pszichológiai konzultációt, de a hatályban lévő rendelet (amelyet Donald Trump hozott) nem engedélyezte a nemváltoztató műtétek központi költségvetésből történő finanszírozását.

A Veteránügyi Minisztérium új, demokrata vezetője szerint nagyjából négyezer egykori katona érdeklődne az ingyenes nemváltoztató műtétek iránt, de a hivatal még nem becsülte meg a beavatkozások lehetséges összköltségét. McDonough bejelentése annak a hivatalos eljárásnak a kezdete, amelynek során – a demokraták értelmezése alapján – a törvényalkotók kötelesek lesznek meghallgatni az amerikaiak véleményét is a kérdésben. A teljes folyamat akár két évig is eltarthat.

Joe Biden elnök miniszterének, Denis McDonoughnak a bejelentését sokan úgy értelmezik, hogy

a demokraták újabb szavazókat akarnak nyerni, de ezúttal nem a migráns hátterűek, hanem az elsöprő többségében republikánus érzelmű veterán katonák köréből.

Az amerikai katonák közül sokan relatív értelemben hamar, már 40 éves koruk körül nyugdíjba vonulnak, a legtöbben lelkileg megtörve, a hosszú, többéves iraki és/vagy afganisztáni szolgálat után, amely helyeken a hétköznapi emberek számára elképzelhetetlen borzalmakat kellett átélniük.

Emiatt nagyon sokan közülük céltalannak érzik a további életüket, ezt pedig kihasználják az egyre több területén agresszívan nyomuló demokraták, annak érdekében, hogy új szavazókat nyerjenek.

Korábban Irakban és Afganisztánban szolgáló amerikai veterán katonák. A kép illusztráció Forrás: 2011 Getty Images/Charley Gallay

Donald Trump volt republikánus elnök rendelete értelmében régebben nem szolgálhattak magukat transzneműnek vallók az amerikai fegyveres erők kötelékében, de Biden a hivatalba lépése utáni egyik első intézkedéseként, már 2021 januárjában feloldotta ezt a tilalmat.

Mindezek tükrében érdemes tehát értelmezni a Veteránügyi Minisztérium tervét, akik a lelkileg sérült katonákat a demokraták által propagált ingyenes nemváltás irányába akarják terelni, a szavazóbázisuk kiszélesítése érdekében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről