Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A sajtótájékoztatója előtt tartóztatták le a nicaraguai ellenzéki vezetőt

NICARAGUA-POLITICS-JUSTICE-CHAMORRO justice press Horizontal
Cristiana Chamorro
Vágólapra másolva!
Házi őrizetbe került Cristiana Chamorro, a nicaraguai ellenzék egyik vezetője, potenciális elnökjelölt a novemberi választásokon egy nappal az után, hogy a hatóságok pénzmosással vádolták meg.
Vágólapra másolva!

Testvére, Carlos Fernando Chamorro, a Confidencial című híportál igazgatója a Twitteren azt írta, hogy rohamrendőrök szálltak ki Cristiana Chamorro házához, öt órán át ott voltak, majd házi őrizetbe helyezték. A hatóságok közlése szerint a bíróság házkutatási és elfogató parancsot adott ki a 67 éves újságíró ellen, aki Violeta Barrios de Chamorro korábbi elnök lánya.

Nem indulhat az elnökválasztáson

A bíróság jóváhagyta az ügyészség azon kérését is, hogy a vádakra tekintettel tiltsák meg Chamorrónak, hogy induljon az elnökválasztáson vagy bármilyen közhivatalt töltsön be.

Vilma Nunez, a Nicaraguai Emberi Jogi Központ elnöke arról számolt be, hogy a rendőrök erőszakkal hatoltak be Chamorro házába. A rajtaütés 15 perccel azelőtt történt, hogy a politikus sajtótájékoztatót tartott volna, amelyen vélhetően azt akarta bejelenteni, hogy kihívja a hivatalban lévő Daniel Ortegát.

A politikusnő azt állítja, a vádak koholtak, s csak azt a célt szolgálják, hogy kiszorítsák őt az elnökválasztás mezőnyéből.

Májusban a hatóságok átkutatták a Violeta Barrios de Chamorro Megbékélés és Demokrácia Alapítvány irodáját, amelyet a közelmúltig Cristiana Chamorro irányított. Átkutatták a Confidencial szerkesztőségét is. A hatóságok az alapítvány vélt pénzügyi szabálytalanságai miatt indítottak eljárást Chamorros ellen.

Cristiana Chamorro Forrás: AFP/Inti Ocon

Cristiana Chamorro januárban távozott az alapítvány éléről, majd egy hónappal később a szervezet be is szüntette tevékenységét, miután a manguai parlament elfogadta a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely az országban működő, külföldről finanszírozott szervezeteket vette célba.

Megakadályozták az ellenzéki összefogást

A törvényhozás és a legfelsőbb választási bizottság az elmúlt időszakban jelentősen csökkentette az ellenzék indulási lehetőségeit. A választási hatóság májusban megvonta a jogi státust a Demokratikus Helyreállítási Párttól, amely az egyesült ellenzéki jelölőszervezet lehetett volna a választásokon.
Cristiana Chamorro édesanyja 1990-ben legyőzte Ortegát a választáson, és 1997-ig vezette Nicaraguát. Férje, Pedro Joaquín Chamorro a La Prensa című lapot vezette, és Anastasio Somoza diktatúrája idején többször volt börtönben, majd emigrációba kényszerült, s végül 1978-ban meggyilkolták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről