Továbbra is kijárási tilalom lesz Franciaországban

Franciaország, Montpellier, koronavírus, COVID-19
Kötelező maszkviselésre figyelmeztető tábla Montpellier belvárosában.
Vágólapra másolva!
Szerdától néhány enyhítést bevezetnek Franciaországban, de a korlátozó intézkedések nagy része marad, köztük a kijárási tilalom is, amelynek csak a kezdete változik. Franciaországban nincs elég védőoltás, mivel Macron elnök elutasította a keleti vakcinák beszerezését. Így nagyon lassan halad az oltás, és még mindig sok a fertőzött. Marad a kültéri maszkviselés is.
Vágólapra másolva!

Szerdától néhány szabályon enyhítenek Franciaországban, de messze le vannak maradva Magyarországtól. A múzeumok, mozik és színházak korlátozottan nyitnak csak ki.

Megmarad a legsúlyosabb védelmi intézkedés, a kijárási tilalom is,

csak a kezdetét teszik későbbre, este 11-re.

Marad a kültéri maszkviselés is, amit Magyarországon már el tudott törölni a kormány a sikeres járványkezelés miatt. Közben a párizsi önkormányzat úgy döntött, a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen engedélyezett éttermi teraszbővítések, bizonyos feltételekkel nyárra is megkapják az engedélyt - írja a Local.

Kötelező maszkviselésre figyelmeztető tábla Montpellier belvárosában Forrás: AFP/Pascal Guyot

A lakosság átoltottságát segítené, ha rendelkezésre állnának a keleti vakcinák is, de a Macron-kormány politikai alapon elutasította a Sinopharm és a Szputnyik V használatát.

Ahogy azt megírtuk, az 50 és 60 év közötti embereket csak május közepén kezdték oltani Franciaországban, vagyis drámai a lemaradás Magyarországhoz képest. Pedig Macron korábban azt állította, hogy Franciaország az élmezőnyben van az oltások tekintetében, de a Le Parisien napilap megcáfolta: a drámai vakcinahiány miatt Franciaország épphogy csak a középmezőnyben található az EU-országok listáján, amelyen Magyarország már akkor is a második helyen állt Málta után. Nem véletlen, hogy Nizza városa 500 ezer orosz vakcinát foglalt le. Az is felmerült, hogy nemhogy Brüsszel, de saját országuk egészségügyi hatóságának sem kérik az engedélyét ehhez.

A francia kormány elhibázott járványkezelése nagyon súlyos gazdasági károkat okozott Franciaországban: becslések szerint az éttermek több mint fele csődbe ment.

Újabb enyhítéseket elvileg július 1-től ígérnek, de Olivier Véran egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, csak akkor, ha lényeges lesz a javulás. A Le Figaro arról írt, hogy például a délnyugat-franciaországi területeken változatlanul drámai a helyzet.