Nemzetközi felháborodás a fehérorosz gépeltérítés miatt

Vágólapra másolva!
Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát Minszkben. A gépen utazott Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a minszki leszállás után azonnal őrizetbe vettek. A történtek miatt óriási nemzetközi botrány alakult ki, a világ vezetői hatalma és befolyásos politikusai sorra ítélik el a "fehérorosz repülőgép-eltérítést".
Vágólapra másolva!

Vasárnap a Ryanair FR4978 járatszámú személyszállító repülőgépe a görögországi Athénból tartott a litván Vilnius felé, amikor a belarusz légteret elérve a hatóságok arról értesítették a pilótákat, hogy a repülőn robbanószerkezet lehet.

Noha az utasszállító ekkor már jóval közelebb volt Litvániához, Minszk határozott kérésére és az ezt megerősítő Mig–29 típusú vadászgép megjelenésére a járat végül a Belarusz fővárosban szállt le. Az azóta publikált felvételek tanúsága szerint a vadászgép levegő-levegő rakétákkal volt felszerelve. A pokolgépről szóló hír utólag hamisnak bizonyult, ugyanis Belarusz célja az volt, hogy letartóztassák Roman Prataszevics ellenzéki újságírót, aki a közel hárommillió aktív követővel rendelkező Nexta egyik alapítója és korábbi főszerkesztője.

Washington: Engedjék szabadon az újságírót!

Antony Blinken amerikai külügyminiszter határozottan elítélte a járat eltérítését és Prataszevicsnek, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított Nexta nevű Telegram-csatorna korábbi főszerkesztőjének letartóztatását.

"Ez a Lukasenka-rezsim által elkövetett, megdöbbentő cselekmény több mint 120 utas, köztük amerikai állampolgárok életét veszélyeztette" - hangsúlyozta nyilatkozatában Antony Blinken. "Az első jelentések, amelyek a fehérorosz biztonsági szolgálatok részvételéről szólnak és egy fehérorosz harci gép bevetéséről az utasszállító elkísérésére, súlyos aggodalomra adnak okot és teljes kivizsgálást igényelnek" - áll a nyilatkozatban.

Az Egyesült Államok közölte, hogy válaszát a történtekre összehangolja szövetségeseivel, köztük az Európai Unióval, valamint Litvánia és Görögország tisztségviselőivel.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter határozottan elítélte a fehérorosz repülőgép-eltérítést Forrás: AFP//Brendan Smialowski

Megmozdult a fehérorosz ellenzék

Prataszevics őrizetbe vételének hírére a fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető sajtótájékoztatót tartott Vilniusban. A politikus a történtek után a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból.

Vilnius, 2021. május 24. A fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető sajtótájékoztatót tart Vilniusban 2021. május 24-én. Cihanouszkaja a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból, miután az előző nap folyamán őrizetbe vették Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét Minszkben a Ryanair légitársaság egyik repülőgépén, amely a fehérorosz fővárosban előre nem tervezett leszállást hajtott végre Forrás: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

EU: Megengedhetetlen dolog történt

Az eset után hétfőn az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét, akit arról tájékoztattak, hogy az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését, és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátására szólítottak fel.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő kérésére Stefano Sannino, az EEAS főtitkára azt közölte Aljakszandr Miknevics fehérorosz nagykövettel, hogy az EU megengedhetetlennek tartja egy polgári repülőgép leszállásra kényszerítését, ami veszélyeztette az utasok és a személyzet biztonságát, illetve elítéli az egyik utas, Raman Prataszevics újságíró letartóztatását. A főtitkár kijelentette: "Az EU álláspontja szerint a felháborító intézkedés a fehérorosz hatóságok egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel."

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén tiltakozott a történtek miatt Forrás: MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet

KGB-ügynökök lehettek a gépen

"Úgy tűnik, hogy a hatóságok célja az újságíró és útitársa eltávolítása volt. Úgy véljük, néhány KGB-ügynök is kiszállhatott a repülőtéren" – közölte hétfőn Michael O'Leary, a diszkont légitársaság vezérigazgatója, aki hozzátette: az állami támogatású gépeltérítés rémisztő volt az utasok és a legénység tagjai számára egyaránt.

A litván hatóságok korábban arról számoltak be, hogy az Athénból Vilniusba tartó gép utasai közül öten nem érkeztek meg a balti ország fővárosába. Azt biztosan tudni, hogy közöttük van Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró, illetve a barátnője, Szofija Szapega.

Szigorú válaszlépést sürget az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította hétfőn a kormányt, hogy dolgozzon ki határozatot az Ukrajna és Fehéroroszország közötti közvetlen járatok megszüntetéséről, valamint Fehéroroszország légterének bezárásáról a két ország közt közlekedő járatok előtt. Az elnöki iroda közlése szerint ez a döntés azon az értekezleten született, amelyen elemezték a Ryanair utasszállító gépével történt esetet.

Roman Prataszevics, az őrizetbe vett fehérorosz ellenzéki újságíró Forrás: ARTUR WIDAK/NurPhoto AFP

"Megdöbbentő támadás"

Grant Shapps brit közlekedési miniszter hétfőn a Twitteren bejelentette, hogy felfüggesztette a Belavia nagy-britanniai működési engedélyét, és utasította a polgári repülésügyi hatóságot (CAA) annak elrendelésére, hogy az utasok biztonsága érdekében a brit légitársaságok kerüljék el a fehérorosz légteret.

A Belavia heti három járatpárt üzemeltetett Minszk és a londoni Gatwick repülőtér között. Dominic Raab brit külügyminiszter nem sokkal később, a londoni alsóházban tartott hétfő esti tájékoztatóján elmondta: a nagy-britanniai működési engedély felfüggesztése formálisan a Belavia légitársaságra vonatkozik, mert ez a cég üzemeltet rendszeres járatokat Fehéroroszország és Nagy-Britannia között. Raab hangsúlyozta ugyanakkor: a brit kormány utasította a CAA-t a két ország közötti repülésekre bármely más légitársaság által kért eseti engedélyek visszautasítására is. Parlamenti felszólalásában a külügyminiszter a polgári repülés és a nemzetközi jog ellen elkövetett megdöbbentő támadásnak nevezte a történteket.

Von der Leyen: határozott választ kell adni

Az Európai Uniónak nagyon határozott választ kell adnia a Ryanair légitársaság járatának elfogadhatatlan, előző napi földre kényszerítésére, az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette fehérorosz rezsimnek ugyanis meg kell értenie, hogy az ilyen cselekedeteknek komoly következményei vannak – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben hétfőn. Elmondása szerint a mintegy hárommilliárd eurós, Fehéroroszország támogatására szánt uniós beruházási és gazdasági csomag teljes összege mindaddig befagyasztva marad, amíg az ország nem indul el a demokrácia útján.

Az unió mindaddig nyomást fog gyakorolni Minszkre, amíg nem tartja tiszteletben a média és a véleménynyilvánítás jogának szabadságát – tette hozzá az uniós bizottság elnöke. Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta: a tagállami vezetőknek meg kell vitatniuk, milyen intézkedések meghozatalára van szükség a példátlan cselekedettel kapcsolatban. Véleménye szerint a közös uniós válaszlépések között az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt is magában foglaló szankciós lista bővítése szerepelhet, illetve meg kell fontolni a Belavia fehérorosz légitársaság uniós repülési engedélyének felfüggesztését is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyomásgyakorlást helyezett kilátásba a fehéroroszokkal szemben Forrás: MTI/EPA/Pool/Francisco Seco

Az Eurocontrol is megszólalt

Az Európai Unió légiforgalmi szolgálata, az Eurocontrol, hétfőn bejelentette, hogy segíteni kívánja azokat az európai légitársaságokat, amelyek el szeretnék kerülni Fehéroroszország légtérét. Az Eurocontrol közölte: a Fehéroroszországgal szomszédos államok légifuvarozóival és a léginavigációs szolgáltatókkal együttműködve szeretnék biztosítani, hogy elegendő kapacitás álljon rendelkezésre olyan légitársaságok számára, amelyek el kívánják kerülni a fehérorosz légteret.

Az uniós hatóság szerint, hétfőn a Belavia fehérorosz légitársaság 64 utasszállító gépe érkezett az EU légterébe, míg három európai légitársaság – a német Lufthansa, a lengyel LOT és a lett AirBaltic hetente 14 járatot indít Minszkbe. Múlt héten mintegy 2500 járat indult Fehéroroszországból, repült át légterén, vagy landolt az országba, ezek közül körülbelül 419-et a Belavia üzemeltetett. A fehérorosz légifuvarozó 21 uniós városból közlekedtet járatokat.

Forrás: AFP

Kétes eredetű felvétel került elő az újságíróról

Hétfőn közzétettek az interneten egy videót az előző nap Minszkben földre kényszerített repülőgépen őrizetbe vett Raman Prataszevicsről, aki elismerte, hogy részt vett a tavalyi "zavargások" szervezésében. Sokak szerint a vallomás kényszer hatására született.

A fiatalember a több Telegram-csatornára is feltöltött felvételen azt mondta, hogy bizonyos sajtójelentésekkel szemben jó egészségi állapotban van, nincsenek szívproblémái. Közölte, hogy jelenleg egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, ahol megfelelően bánnak vele, valamint hozzátette, hogy együtt fog működni a hatóságokkal.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető hangsúlyozta, hogy Raman Prataszevics nyilatkozata kényszer hatására született. Cihanouszkaja az újságíró, illetve a többi politikai fogoly szabadon bocsátására szólította fel a rezsimet.