Először támadtak önállóan emberekre harci drónok

Gyilkos drónok támadhattak emberre, drón, támadás, STM drón
Vágólapra másolva!
A harci drónok már évek óta bevett eszközök, különösen a terrorizmus elleni harcban, de eddig a földről irányították őket, és mindig ember hozta meg a döntést arról, megtámadhatják-e a célpontot. Ez megváltozott, mert az ENSZ egy jelentése szerint harci drónok önállóan, emberi beavatkozás nélkül támadtak lázadókat Líbiában. A sci-fibe illő akció tavaly történt.
Vágólapra másolva!

Korábban még nem fordult elő, hogy a mesterséges intelligenciát emberek elleni támadásra használták volna. Az akcióban a török gyártmányú Kargu-2 típusú drónokat vetették be a líbiai kormányerők egy iszlámista csoport ellen, írta meg az ENSZ-jelentés alapján a brit sajtó.

Forrás: United Nations

Ebből a típusú drónból egyelőre 500-at rendelt a török hadsereg, de a robotot eladták már felhasználóknak is. A harci drón képes hagyományos üzemmódban repülni, vagyis ember is irányíthatja a földről, de robotpilótával is képes járőrözni.

Forrás: STM

Repülhet egyedül, de rajokban is. A támadáskor kamikázeként rázuhan a célpontra és felrobban a közelében. A robbanófej cserélhető, attól függően, hogy embereket vagy járművet kell kiiktatni.

A líbiai támadás akkor történt, amikor egy dzsihádista hadúr katonái épp elhagyták Tirpolit. Az ENSZ jelentése szerint a harci robotok AI-irányítással, tehát emberi beavatkozás nélkül zuhantak a fegyveresekre.

Forrás: YouTube/STM

Az önálló tanulásra képes mesterséges intelligencia a korábbi harci tapasztalatok alapján határozta meg, hogy meg kell támadni az ellenséget, amikor megszakadt az adatátvitel a földi irányítókkal - vagy tudatosan lekapcsolták. A jelentések szerint a terroristák elmenekültek a rájuk vadászó harci robotok elől, amelyek nem üldözték őket.