Sokan meghaltak egy bagdadi kórháztűzben

Bagdad, kórhház, tűz, Covid-osztály
Vágólapra másolva!
Legalább 82 ember meghalt és további 110 megsérült abban a tűzben, amely szombat éjjel keletkezett egy koronavírus-betegeket ellátó bagdadi kórházban, a város délkeleti részében - közölte az iraki belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Az iraki főváros Dijála-hídjának közelében található Ibn al-Hatib kórházban azután csaptak fel a lángok, hogy

baleset következtében felrobbant egy oxigéntartály

- tették hozzá a források.

A belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint a katasztrófa kórházi illetékesek hanyagságára vezethető vissza. Az iraki kormányfő néhány órával a tűzeset után felmentette tisztségéből a kórház főigazgatóját, a karbantartásért felelős igazgatót és a kerületi önkormányzat egészségügyi felelősét.

A pusztítás nyomait nézik tűzoltók a bagdadi Ibn al-Hatib kórházban történt tűzvészt követően 2021. április 25-én Forrás: MTI/EPA/Murtadzsa Latíf

A kórházhoz számos mentőautót riasztottak az égési sérüléseket szenvedett páciensek elszállítására - jelentette a helyszínről a Reuters hírügynökség egy fotósa. Egy szemtanú beszámolója szerint a tűz rendkívül gyorsan terjedt,

orvosok és páciensek az ablakból kiugorva próbáltak menekülni a lángok elől.

Sokan megfulladtak a füsttől. Vasárnap napközben még sokan próbáltak kétségbeesetten valamit megtudni a hozzátartozóikról, akiket az intenzív osztályon ápoltak.

Orvosi források szerint

a kórházból evakuálták a tűzben közvetlenül nem érintett pácienseket is, nagyjából 200 embert

Az iraki polgári védelem vezetője elmondta, hogy a lángok a tüdőgyógyászati intenzív osztálynak helyet adó emeleten csaptak fel.

Kadim Bohan vezérőrnagy hozzátette, hogy a tüzet közben sikerült eloltani.

Irak egészségügyi rendszerét, amely teljesen tönkrement a szankciók, a háborús károk és az elhanyagoltság évtizedei alatt, az elmúlt évben végletekig túlterhelte a koronavírus-járvány. A mintegy 38 milliós lakosságú közel-keleti országban a járvány tavalyi kezdete óta 1 025 288 Covid-fertőzöttet regisztráltak, és a betegségben eddig 15 217 ember halt meg - tudatta szombaton az egészségügyi minisztérium. Az arab ország jelenleg a járvány második hullámával küzd, naponta átlagosan 8 ezer új megbetegedést regisztrálnak.