Egyre többen követelik Európában az orosz vakcina engedélyezését, de Brüsszel húzza az időt

oltás, védőoltás, Szputnyik V, Oltás Szputnyik V vakcinával, 2021, galéria
Az orosz Szputnyik V (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni vakcina.
Vágólapra másolva!
Brüsszel a koronavírus járvány alatt is bizonyítja, hogy az ideológiai csaták fontosabbak számára, mint az emberéletek. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) annak ellenére húzza az orosz Szputnyik V vakcinát, hogy az már 46 országban engedélyt kapott, és több millió embert oltottak be vele sikeresen. Emellett sorra jelennek meg az olyan tanulmányok, amelyek szerint az oltóanyag biztonságos, hatásos és az egyik leghatékonyabb a piacon. A napokban pedig kiderült, hogy az uniós tagállam Olaszország nem vár tovább a brüsszeli bürokrácia engedélyére, belekezdenek a Szputnyik V vakcina gyártásába. Közben egyre több európai politikus követeli a vakcina engedélyezését, amelyre a magyar kormány kötött először szerződést az Európai Unióban. Ezzel és a kínai vakcina engedélyezésével Magyarország a második legátoltottabb ország az egész Európai Unióban. Emlékezetes: a magyarországi baloldal hónapok óta folytat kampányt a védekezés, azon belül a kínai és az orosz vakcina ellen. Az oltási kampány gyorsasága és sikere miatt a Gyurcsány-koalíció egyre kínosabb helyzetbe kerül.
Vágólapra másolva!

Az orosz Gamaleya Intézet által fejlesztett Szputnyik V védőoltást eddig összesen 46 országban engedélyezték, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Montenegróban, Szerbiában és Boszniában is. A Statista adatai szerint eddig több mint 50 ország rendelt már a rendkívül hatékony oltóanyagból. A legnagyobb megrendelést India adta le, 100 millió dózist kíván vásárolni. Emellett a dél-amerikai országokban is jelentős kereslet van a Szputnyik V iránt. Argentína 22 millió, Brazília 10 millió, Venezuela pedig szintén 10 millió adagot rendelt eddig.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) viszont továbbra sem hajlandó engedélyezni az Oroszország által fejlesztett és forgalmazott vakcinát.

Most már tisztán látszik, hogy az EMA nem azért ilyen körülményes, mert féltené az embereket egy esetleges rossz minőségű vagy veszélyes oltástól, hiszen az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy a Szputnyik V az egyik leghatásosabb a jelenleg piacon lévő oltóanyagok közül.

Az EMA botrányosan lassú elbírálási procedúrája mögött politikai és bürokratikus okok húzódhatnak meg.

A Szputnyik V vakcina elleni uszítást viszont egyre kevesebben nézik jó szemmel, ráadásul sorra jelennek meg a szakvélemények és a kutatások azzal kapcsolatban, hogy mennyire hatásos az orosz oltóanyag.

A világszinten elismert The Lancet orvostudományi szaklap február elején közölt egy tanulmányt amely megállapította, hogy közel 92 százalékos hatékonyság mellett a vakcinának nincsenek komolyabb mellékhatásai, és minden korcsoportnál, fiataloknál és időseknél egyaránt hatásos.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mutatja az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot, amellyel őt is beoltották a Semmelweis Egyetem oltópontján Budapesten 2021. február 18-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A napokban a PNAS tudományos lapban is megjelent egy, a Szputnyik V védőoltást méltató kutatás, amelyet a svéd Umea Egyetem tudósai végeztek el. Ők azt állapították meg, hogy az orosz oltóanyag az egyik leghatásosabb a koronavírus ellen.

Szerintük ez javarészt az oltóanyag hatásmechanizmusának köszönhető.

Ahogy korábban megírtuk, a Szputnyik V egy modern vektorvakcina, ami azt jelenti, hogy a koronavírus fehérjéjét kódoló genetikai anyagot kétfajta ártalmatlan adenovírussal viszik a szervezetbe. Az idegen anyagra a szervezet reagál, és ezáltal kialakul az immunválasz, ami védelmet biztosít a későbbiekben a COVID-19 megbetegedés ellen. Ráadásul az első és a második oltás különböző adenovírusokat tartalmaz, ezért jobb a hatékonysága, mint a hasonló elven működő AstraZenecáé.

Thomas Mertens, a német Vakcina Bizottság vezetője hasonló véleményen van. A Rheinische Postnak a szakember elmondta, hogy az orosz vakcina egy remek oltóanyag, és szerinte előbb utóbb az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezni fogja.

Kiemelte, hogy az orosz szakemberek nagy múlttal és tudással rendelkeznek a vakcinák fejlesztése területén.

Az orosz Szputnyik V védőoltás Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Sefa Karacan

A pozitív szakvélemények ellenére viszont az Európai Gyógyszerügynökség folytatja a lejárató kampányt a Szputnyik V vakcinával szemben. Christa Wirthumer-Hoche, az EMA egyik vezetője például a napokban orosz ruletthez hasonlította azt, ha az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezné a Szputnyik V használatát. Az oltóanyag gyártói hivatalos Twitter-oldalukon reagáltak a botrányos nyilatkozatra.

"Nyilvános bocsánatkérést várunk el Christa Wirthumer-Hoche-tól, aki folyamatosan kritizálja azokat az uniós tagállamokat, amelyek engedélyezték a Szputnyik V használatát. Az ilyen megnyilvánulások miatt egyre inkább felerősödik a gyanú, hogy az EMA politikai indíttatásból nem adja ki a szükséges engedélyt" - írták a bejegyzésben.

A hivatalos közlemény emellett kiemeli azt a tényt is, hogy más vakcinákkal kapcsolatban az EMA sosem volt ennyire kritikus. Hozzátették, hogy a vakcinák engedélyezési folyamatában nem szabadna részt venni a politikának, hiszen a mostani helyzet a politika felett áll.

Hiába húzza az időt az EMA, egyre több uniós ország engedélyezi mégis a Szputnyik V vakcina használatát.

Magyarország volt az első az EU-n belül, ahol elkezdtek oltani az orosz készítménnyel, a napokban pedig Szlovákia vásárolt kétmillió adagot. Igor Matovic, Szlovákia miniszterelnöke a bejelentést követően "egy kisebbfajta csodának" nevezte a magyar segítséggel végrehajtott sikeres vásárlást tekintettel arra, hogy világszerte oltóanyaghiány van.

Illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

Brüsszel viszont ennek ellenére tisztán politikai okok miatt válogat, pedig Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is arról beszélt korábban, hogy a vakcinának nincs nemzetisége.

Ez összességében azt jelenti, hogy válsághelyzetben félre kell tenni az ellentéteket és elfogadni a segítséget, bárkitől is érkezik.

Az olasz-orosz kereskedelmi kamara nemrég bejelentette, hogy a két ország aláírta a szerződést, így hamarosan Olaszországban is gyártani fogják a Szputnyik V vakcinákat az Adienne Pharma&Biotech lombardiai gyárában.

Nem csak Olaszország jelentkezett az orosz vakcina gyártására. Brazíliában már két vállalat is aláírta a gyártáshoz szükséges papírokat, India pedig már decemberben szerződött a Szputnyik V forgalmazójával 300 millió vakcina legyártására. A brazilok mellett Argentína is kötött ilyen megállapodást, de már Mexikóban is tárgyalnak az esetleges gyártásról.