Nyolc embert ítéltek el a két évvel ezelőtti sárgamellényes mozgalom résztvevői közül

sárgamellényes tüntetések, 2019.03.02.
Protesters take part in an anti-government demonstration called by the "Yellow Vest" movement in Paris, near the the Arc de Triomphe, on March 2, 2019. - "Yellow Vest" protesters take to the streets for the 16th consecutive Saturday. (Photo by ERIC FEFERBERG / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy párizsi bíróság elítélt nyolc embert, akik a vád szerint összecsapásokban vettek részt a két évvel ezelőtti sárgamellényes mozgalomban a Diadalívnél.
Vágólapra másolva!

Az AFP francia hírügynökség szerint a vádlottak az ügyben kiszabható legnagyobb büntetést kapták a csütörtöki ítélet során, nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve 70 óra közmunkára ítéltékőket. Az elítéltek a vád szerint rongáltak és fosztogattak a Diadalívnél.

A Diadalívet a 2018-as decemberi összecsapásokat követően lezárták néhány napra a javítási munkálatok miatt.

Sárgamellényes tüntetés Párizsban 2019. március 2-án. Forrás: AFP/Eric Feferberg

Az elitellenes állampolgári tiltakozássorozat 2018 novemberben kezdődött a résztvevők által igazságtalannak tartott szociális és adópolitika ellen.

A sárgamellényesek szombatonként tüntettek rendszeresen Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen a nagyvárosokban és a közutak körforgalmaiban.