Az új Európa középpontjában az állampolgároknak kell állniuk, nem elsősorban gazdasági és pénzügyi érdekeknek

Matteo Salvini, Olasz miniszterelnök-helyettes, Orbán Viktor, 2019.05.02.
Vágólapra másolva!
Interjút készített a Magyar Nemzet a korábbi olasz belügyminiszterrel, Matteo Salvinivel. A bevándorlásellenes politikus a legtöbb kérdésben egy véleményen van a Fidesszel. Salvini az interjúban elmondta, hogy miként látja Európa jövőjét.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő voltak az elsők, akikkel Orbán Viktor tárgyalásokba kezdett, miután a Fidesz kilépett az Európai Néppártból. A Liga elnökét a szenátusi vitát követően kérdezte a Magyar Nemzet arról, hogyan képzeli el az együttműködést, milyen partnereket látnának még szívesen, és hogyan látja Európa jövőjét.

Matteo Salvini a Fidesz Néppártból való kilépése után videokonferencián tárgyalt Orbán Viktorral. Elsősorban az egészségügyi vészhelyzet sarkalatos kérdéseire szeretnének közös megoldásokat találni. Az egészségbiztonságra, a vakcinázásra, a munkahelyteremtésre és -védelemre, valamint a kontinens biztonságba helyezésére konkrét és azonnali választ kell nyújtani szerinte.

Orbán Viktorral és a lengyel kormányfővel terveznek egy találkozót hamarosan, amelyen a jövő Európájának alapjait szeretnénk letenni. A Covid–19 után már semmi sem lesz a régi, sok minden megváltozott a kontinensen - mondta.

Matteo Salvini és Orbán Viktor 2019-ben. Fotó: Polyák Attila - Origo

Salvini szerint az új Európa középpontjában

az állampolgároknak kell állniuk, nem elsősorban gazdasági és pénzügyi érdekeknek.

Az egészségvédelemnek, a munkahelyteremtésnek és -védelemnek, a családtámogatásnak, az európai országok belbiztonságának, a határvédelemnek, a nemzeti identitásnak, a demokrácia megteremtésének. Semmiképpen sem térhet vissza a koronavírus előtti Európa. A továbbiakban nem engedhetik meg az ellenőrzés nélküli bevándorlást,

a tagországokra kívülről kényszerített gazdasági, politikai döntéseket.

Egyértelmű terveink vannak a kontinens jövőjére vonatkozóan - mondta az olasz politikus, aki szerint minél több jobboldali erőt be kell vonni az új szövetségbe.

A migrációs hullám az egészségügyi vészhelyzet ellenére növekszik

Salvini beszélt az interjúban a határvédelem és a belbiztonság megerősítéséről, az ország szuverenitásáról és arról, hogy a jelen helyzetben minden erőt az olasz állampolgárok problémáinak megoldására kell fordítani. Komolytalannak tartja a Demokrata Párt főtitkárának kijelentését, az olasz állampolgáriság kiterjesztéséről (a baloldali párt terve ugyanis az, hogy automatikusan állampolgárságot adjanak a bevándorlók Olaszországban született gyerekeinek.) Matteo Salvini elmondása szerint meg fognak akadályozni minden hasonló törekvést, mert nekik az olaszok az elsők.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.