Felszólította Deutsch Tamás a Momentum brüsszeli főnökét, ítélje el Fekete-Győr András fenyegetőzését

Momentum, Fekete-Győr András
Budapest, 2018. április 8. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2018. április 8-án. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője nyílt levélben fordult a magyarországi Momentum Mozgalmat is magában foglaló progresszív Renew Europe (RE) EP-frakció vezetőjéhez, Dacian Cioloșhoz, annak érdekében, hogy a román politikus ítélje el Fekete-Győr András intoleráns és antidemokratikus kijelentéseit, amelyek a más véleményen lévő újságírók megfenyegetésére irányulnak, a kommunista diktatúrához hasonlóan.
Vágólapra másolva!

Az időközben a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának a közösségi oldalára is felkerült nyílt levélben ez áll:

Fekete-Győr András, a Momentum (Renew Europe) elnöke és miniszterelnök-jelöltje nemrégiben a következő kijelentést tette:

Erről az Origo itt számolt be.

Deutsch Tamás véleménye alapján

teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy egy politikai párt nyíltan újságírókat fenyegessen, amiért azok más véleményen vannak! Fekete-Győr András nyilatkozata nem csupán a demokrácia alapelveinek mond ellent, hanem a legsötétebb kommunista diktatúrát idézi!

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője hozzáfűzte: A Renew-képviselőcsoport, amely máskor olyan harcosan védi a sajtószabadságot, nem maradhat csendben! Ezúton

felszólította a frakció vezetését, hogy fejezze ki szolidaritását a magyar újságírókkal, és ítélje el Fekete-Győr intoleráns és antidemokratikus kijelentését!

Kicsoda Dacian Cioloș?

Dacian Cioloș volt román miniszterelnök, az Európai Parlament progresszív frakciójának, a Renew Europe-nak a vezetője politikai karrierjét – még a 90-es évek elején – a szélsőjobboldali, magyarellenes és antiszemita Román Tűzhely (Vatra Românească) szervezetben kezdte.

Dacian Cioloș Forrás: AFP/Aris Oikonomou

Az 1990 márciusában történt

MAROSVÁSÁRHELYI MAGYARELLENES POGROMKÍSÉRLET (FEKETE MÁRCIUS) KIROBBANTÁSÁBAN KULCSSZEREPET JÁTSZÓ ULTRANACIONALISTA SZERVEZET IFJÚSÁGI TAGOZATÁBAN - A JUNIMEA VATRA ROMÂNEASCĂBEN - 1993-BAN A KOLOZSVÁRI SZERVEZET ELNÖKHELYETTESI TISZTSÉGÉIG EMELKEDETT A RANGLÉTRÁN.

Később Cioloș vezetője lett a magyarellenességéről ismertté vált Gheorghe Funar kolozsvári polgármester pártja (Partidul Unității Națiunii Române – PUNR, magyarul Román Nemzeti Egység Párt) ifjúsági szervezetének, illetve dolgozott az adott időszakban a helyi városházán is.

A román politikus 2010 és 2014 között az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosi tisztségét töltötte be, majd 2015 novembere és 2017 januárja között Románia miniszterelnöke volt.