Koronavírusklippel próbálja magát és a védekezést népszerűsíteni Macron

Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron a koronavírus-járvány elleni védekezéshez kérte a Franciaországban nagyon népszerű és szellemes McFly és Carlito zenészek segítségét: forgassanak videoklipet a vírus elleni védekezés szabályairól és a szabályok betartásáról, és ha a videóklipet 10 millióan megnézik, akkor a zenész duó az Elysée-palotában forgathat az elnökkel. Az elkésett intézkedések, az összevissza kapkodások miatt (hol enyhítettek, hol szigorítottak) Franciaország az egyik legrosszabbul védekező ország. Nizzában az intenzív ágyak a harmadik hullámban mind megteltek (a Le Figaro hivatalos adatai szerint 117%-uk foglalt), Párizsban már alig van lélegeztetőgép, és hamarosan le kell zárni Dunkerque városát is, ott olyan sok az angol mutánsvírus miatt fertőződött ember. Macron most már mindent megpróbál, hogy népszerűsége további zuhanását megállítsa.
Vágólapra másolva!

A zenészek által elkészített klipnek – amelyben „Manu" (Macron egy-egy propagandafellépésén szereti magát így neveztetni) mint a nagy testvér is feltűnik, és „osztja" az instrukciókat a betartandó szabályokról – mindössze két napra volt szüksége a 10 milliós nézettség eléréséhez.

A videó elején a két zenész ismerteti a feladatot: a betartandó szabályokról fognak énekelni, s ha a klipjük eléri a kitűzött célt, akkor irány az Elysée-palota, és mehet a forgatás az elnökkel.

A videóban McFly és Carlito elsorolja és a jelenetekkel alátámasztja, hogy hogyan hagyták korábban figyelmen kívül a különböző ajánlásokat – maszkviselés, tüsszentés, távolságtartás, nyílt utcán köpködés, meglátogatták a nagymamát –, felidézik, hogy eddig csak a szarvasmarhák legelői körül voltak korlátok, majd rátérnek arra, hogy ezután, ha nem is saját maguk, de barátaik és családjuk védelmében fognak minden szabályt betartani, azért, hogy az életük, s hogy mindenki élete biztonságban legyen, és az ország végül visszatérhessen a megszokott kerékvágásba.

A propagandaklip végén – megrendezett jelenetben, a történet részeként – a két zenészt rendőrök akarják igazoltatni, és 135 euróra megbüntetni azért, mert maszk nélkül tartózkodnak az utcán. A fiatalok elmagyarázzák a rendőröknek, hogy őket "Manu" kérte fel a forgatásra. Mire a rendőrnő azt válaszolja, hogy „ja, őt pedig Brigitte Macronnak hívják" (azaz, ő Emmanuel Macron felesége), és üldözőbe veszik a renitens fiatalokat.