Matteo Salvini óriási tisztelettel gondol a magyar népre

SALVINI, Matteo
Catania, 2020. október 2. Matteo Salvini, az olasz ellenzéki Liga párt elnöke egy rendezvényen beszél a szicíliai Cataniában 2020. október 2-án. Salvini előzetes bírósági tárgyalása október 3-án kezdődik Cataniában, mert tavaly nyáron, még belügyminiszterként nem engedte partra szállni a Gregoretti olasz katonai hajóval érkező migránsokat. MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino
Vágólapra másolva!
Exkluzív interjúban beszélt a Hír TV-nek Matteo Salvini az ellene indult perről. A volt olasz belügyminiszter úgy fogalmazott: mivel nem követett el semmi rosszat, nem fél semmitől. A jobboldali politikus azt is elmondta, hogy óriási tisztelettel gondol a magyar népre.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini a Hír TV-nek adott interjúban arról beszélt, hogy mindenkinek jogában áll ellenőrizni, ki lép be és ki az országa területére. Ezt megteheti Magyarország, Franciaország Németország és mindenki más, csak Olaszországban kell a bíróság előtt igazolnia magát egy belügyminiszternek, ha hazáját védi, fogalmazott.

Az Origo tavaly beszámolt róla hogy az olasz kormánytöbbség megszavazta a volt belügyminiszter, Matteo Salvini, az ellenzéki Liga és a jobbközép koalíció vezetője mentelmi jogának megvonását. Ennek oka az volt, hogy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajója fedélzetén érkezett 131 migráns 2019. július végén öt napig nem kapott engedélyt a partraszállásra, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket.

Matteo Salvini Forrás: MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino

Az ügyészség szerint Salvini "túszul ejtette" a migránsokat, korlátozva személyi szabadságukat, visszaélt hivatali hatalmával, megsértette a nemzetközi konvenciókat. Salvini akkor arról beszélt, hogy belügyminiszterként, olaszként és emberként is Olaszország határvédelmét és biztonságát tartotta szem előtt döntésével.

A Hír TV felidézi, hogy a Salvini ellen folyó eljárás első ülésére 2020 októberében került sor.

Salvini a nyilatkozat során kiemelte, hogy az akkori kormány tagjai minden lépésben egyetértettek a Gregoretti feltartóztatásával. "Értelemszerű volt, hiszen az érvényben lévő jogrend is ezt követelte" - fogalmazott. Salvini hozzátette, hogy ennek ellenére csak őt állították bíróság elé, azonban nem aggódik, hiszen nagyanyja arra tanította, hogy ha nem követett el semmi rosszat, akkor nem kell félnie semmitől.

Salvini ezzel arra utalt, hogy amikor nem tudja a baloldal az urnáknál legyőzni ellenfeleit, akkor bírósági úton próbálja őket ellehetetleníteni.