Lyon radikális baloldali polgármestere betiltotta a város iskolai menzáin a húst

Vágólapra másolva!
Grégory Doucet, Lyon radikális baloldali, zöldpárti polgármestere ismét támadást intézett a francia hagyományok ellen. A korábban a katolikus ünnepek és a Tour de France elleni provokációival ismertté vált politikusnak ezúttal az iskolai menzákkal volt ideológiai alapú problémája, így be is tiltotta a húst, illetve a húsos ételek forgalmazását az állami oktatási intézményekben. A városvezető rendelkezése általános felháborodást váltott ki, nemcsak a jobboldalon, de Macron hívei körében is. Sokak szerint ez egy újabb kísérlet a radikális baloldal részéről a társadalom ideológiai alapú átnevelésére, nem mellékesen pedig támadás a francia mezőgazdaság ellen, amely amúgy is nagy bajban van a koronavírus-járvány miatt. Az ügy időközben országos botránnyá terebélyesedett.
Vágólapra másolva!

Lyon radikális baloldal polgármesterének, Grégory Doucet-nek a francia zöld párt (Europe Écologie Les Verts-EELV) politikusának a legújabb botránya február 15-én kezdődött, amikor is az ő megbízásából a városháza oktatáspolitikáért felelős munkatársa, Stéphanie Léger e-mailt küldött Lyon 206 állami fenntartású iskolája vezetőségének - hívja fel rá a figyelmet Franciaország vezető konzervatív lapja, a Le Figaro vasárnapi cikkében.

Grégory Doucet Forrás: AFP/Joel Saget

A levélben az áll, hogy

február 22-től kezdődően az iskolai menükből kiveszik a húst, illetve a húsos ételeket, annak érdekében, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék az ételek elkészítését és felszolgálását.

Stéphanie Léger mindezt a koronavírus-járvánnyal összefüggésben magyarázta. Az még nem világos, hogy a húsmentes iskolai menza meddig fog tartani, mert a mail alapján „legalább húsvétig tervezik ezt", tehát nincs konkrét időpont meghatározva.

A húsmentes menü bevezetésének egy másik indoklása az, hogy meg szeretnének felelni a diákok igényeinek, mert az oktatáspolitikáért felelős asszony szerint a lyoni gyerekek nagy része nem akar húst fogyasztani.

Az elektronikus levélben az ugyanakkor nem szerepel, hogy ezt mivel indokolja a városvezetés, mivel felmérés nem készült erről.

Léger asszony azt még hozzátette, hogy az iskolai menük nem lesznek teljes egészében vegetáriánusok, mert halat és tojást továbbra is fognak felszolgálni.

Egyszerre tiltakoznak Lyon radikális baloldali polgármesterének a húsmentes rendelete miatt a jobboldaliak és Macron párttársai

A Grégory Doucet polgármester nyomására meghozott rendeltet elsőként Étienne Blanc, a francia konzervatívok pártjának, a Les Républicains-nak a volt lyoni polgármesterjelöltje, Auvergne-Rhône-Alpes régió jelenlegi első alelnöke kritizálta. A konzervatív politikus véleménye alapján

Étienne Blanc értékelése szerint

A nagy botrányt kiváltó témával kapcsolatosan nyilatkozott Gérald Darmanin (En Marche) francia belügyminiszter is. Ő egyébként Macron kevés nem baloldali minisztereinek egyike. Ő azt mondta,

Emellett

mélységesen megsérti a francia mezőgazdászokat és a mészárosokat is.

Szerinte nagyon sok gyereknek csak az iskolában van rá lehetősége, hogy húst egyen, és a zöldek most ettől fosszák meg őket. Gérald Darmanin értékelése alapján

Hasonló véleményen van a Macron-párti agrárminiszter, Julien Denormandie is. Szerinte

Véleménye alapján a normális fejlődéshez a gyereknek húsra is szükségük van. Julien Denormandie végezetül hozzáfűzte:

az ügy miatt már felvette a kapcsolatot Auvergne-Rhône-Alpes prefektusával (kormánybiztos).

A témáról röviden kifejtette a véleményét Gabriel Attal, a párizsi kormány szóvivője is. Elmondása alapján

A radikális baloldali polgármester szerint ő csak elődje példáját követi

A rendelkezése kapcsán kiváltott botrányra Lyon polgármestere, Grégory Doucet személyesen nem volt hajlandó reagálni, de megtette ezt a már említett Stéphanie Légeren keresztül. Az oktatáspolitikus felettese üzenetét továbbítva azt mondta, hogy „a városvezető csak elődje, Gérard Collomb példáját követi, aki a járvány első hullámában egy kis időre szintén kivette a húst az iskolai menükből". (Gérard Collomb szocialista színekben először 2001-2017 között volt Lyon polgármestere, majd átlépett Macron pártjába, és belügyminiszter lett. Ám hamar megbukott, így 2018 novembere és 2020 júliusa között ismét Lyont vezette.)

Stéphanie Léger még hozzáfűzte, hogy „Grégory Doucet a kampányában ígéretet tett rá, hogy megválasztása esetén a város minden iskolájában lesz majd húsmentes menü, ezt pedig várhatóan 2022-től vezetik be".

A kritikusok ugyanakkor megjegyzik, arról nem volt szó, hogy ez kötelező lesz.

Ideológiai okokból tennék tönkre a zöldek a méltán híres francia mezőgazdaságot

Az országos botrány kapcsán számos konzervatív véleményformáló is megszólalt. Kvázi egységes álláspontjuk az, hogy

a francia radikális baloldal ideológiai okokból egyszerre támadta a mezőgazdaságot és akar beavatkozni a legszemélyesebb magánügyeinkbe, tehát még abba is, hogy mit eszünk.

Szerintük fennáll annak a veszélye, hogy

az ország összes, a zöldek által vezetett település iskolájára kiterjesztik a húsmentességet, ez azonban beláthatatlan károkat fog okozni a járvány miatt már így is megtépázott francia mezőgazdaságnak,

amely egyébként világhírű. Márpedig – Lyont leszámítva – számos francia nagyvárosnak van zöld polgármestere, a teljesség igénye nélkül ezek a következők: Marseille, Bordeaux, Strasbourg, Grenoble, Tours, Poitiers.

A radikális baloldalt persze a legkisebb mértékben sem izgatja, hogy a vidéki mezőgazdászok, állattartók és mészárosok miből fognak élni, ideológiai okokból amúgy is utálják őket, hiszen az agrárszféra hagyományosan jobbra szavaz.

Magyarán: egy kicsit sem bánnák, ha ellehetetlenülne a megélhetésük, épp ellenkezőleg, ez csak megkönnyítené a társadalom radikális baloldali ideológiai alapú átnevelését.

A francia zöldeket e megatartásuk miatt sokan „zöld khmereknek" (Khmers verts) nevezik,

utalva a kambodzsai kommunista vörös khmereknek a társadalom átnevelésére irányuló terrorjára, amely az 1970-es években nagyjából 3 millió ember kiirtásával járt.

Lyon radikális baloldali polgármestere korábban a Tour de France ellen szólalt fel, az egyik párttársa a karácsonyfát tiltotta be

Ahogy arról az Origo beszámolt, a 2020 júliusában hivatalba lépő Grégory Doucet már szeptemberben kijelentette, hogy csak akkor engedi abban az évben a Tour de France-t megszervezni Lyonban, ha „a verseny komoly ökológiai fejlődésen" megy keresztül, mert jelenleg „túl nagy az ökológiai lábnyoma".

A Tour de France 2019-ben Forrás: AFP/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Később azonban meggondolta magát a polgármester, és nyíltan közölte, hogy

„a Tour de France piacorientált, környezetszennyező és macsó", így aztán 2021-re biztosan elkerüli majd a várost. Ezt követően hivatalosan is bejelentették, hogy jövő évtől a verseny résztvevői nem tehetik be a lábukat Lyonba.

Grégory Doucet a helyi kultúrában évszázados hagyományt jelentő katolikus ünnepséget, az 1643 óta létező „Vœu des Échevins" („Polgármesterek kívánságai") rendezvényt egyenesen pedig bojkottálta. „Az én fogalmaim szerint a laikusság (Franciaország 1905 óta laikus ország) azt jelenti, hogy a híveknek maguknak kell megszervezniük az ünnepséget", üzente a zöld polgármester az RCF katolikus rádióban a hívőknek,

MAJD MEGTAGADTA, HOGY AZ ÜNNEPSÉG KERETEIN BELÜL BELÉPJEN A NOTRE-DAME-DE-FOURVIÈRE BAZILIKÁBA ÉS AZ ÉVSZÁZADOS TRADÍCIÓKNAK MEGFELELŐEN ÁTADJA A SZOKÁSOS ARANYPÉNZT A KATOLIKUS ÉRSEKNEK, AMIVEL A VÁROS A XVII. SZÁZAD ÓTA MINDEN ÉVBEN MEGEMLÉKEZIK A KÖZÉPKORBAN PUSZTÍTÓ PESTISJÁRVÁNY ÁLDOZATAIRÓL. SOKAN ÉRTELEMSZERŰEN AZT A KÖVETKEZTETÉST VONTÁK LE EBBŐL, HOGY A POLGÁRMESTER SZAKÍTOTT AZ ÉVSZÁZADOS KERESZTÉNY HAGYOMÁNNYAL, KÜLÖNÖSEN ANNAK FÉNYÉBEN, HOGY MÁSNAP ÉPP EGY ISZLÁM MECSET ALAPKÖVÉT TETTE LE A VÁROSBAN.

Azzal nem volt semmi probléma a laicitás szempontjából...

Szintén megírtuk, hogy Grégory Doucet párttársa, Bordeaux radikális baloldali polgármestere, Pierre Hurmic tavaly

a karácsonyfa-állítás hagyománya ellen szólalt fel, szerinte „kivágott fákról van szó", amelyek már „halottak", és ezért „szóba sem jöhet a hagyományos decemberi 24-i karácsonyfa-állítás Bordeaux főterén".

A kérdés jelenleg csupán az, hogy a nemzeti és keresztény hagyományok elleni „zöld" (értsd: radikális baloldali) támadássorozatot hosszabb távon hogyan fogják elviselni a francia emberek.