Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felfüggesztenék a közösségi oldalakat a sztrájkolók miatt Mianmarban

Mianmar, puccs
Rangun, 2021. február 01. Rendőrök ülnek az út szélén álló teherautókban Rangunban 2021. február 1-jén egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett azt követően, hogy őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit és Vin Mjintet, az ország elnökét. A fegyveres erők tulajdonában lévő Mijavadi televíziós csatorna bejelentette, hogy a hatalmat erre az időre Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka veszi át. MTI/AP/Thein Zaw
Vágólapra másolva!
Hetven kórház egészségügyi személyzete lépett sztrájkba Mianmarban, így tiltakozva a héten végrehajtott katonai hatalomátvétel miatt. A mianmari közlekedési és hírközlési minisztérium ideiglenesen fel akarja függeszteni a Facebookot, nehogy újabb polgári engedetlenségi mozgalmak alakuljanak.
Vágólapra másolva!

A tárca vasárnapig kérte az oldal felfüggesztését azzal az indokkal, hogy az ott megjelenő tartalmak növelik a bizonytalanságot az országban. Jóllehet a szolgáltatók a felszólítást egyelőre nem kommentálták, a Facebook egyik szóvivője nem sokkal később újságíróknak azt mondta, valóban akadozást észleltek a szolgáltatásban, egyúttal felszólították a mianmari hatóságokat, állítsák vissza az oldalt.

Az ország hadserege hétfőn,

a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette Aung Szú Kjit, Mianmar de facto vezetőjét,

illetve több magas rangú politikust is. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

A fegyveres erők tulajdonában lévő Mijavadi televíziós csatorna bejelentette, hogy a hatalmat Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka veszi át Forrás: MTI/AP/Thein Zaw

A hatalomátvételt követően a Facebookon polgári elégedetlenségi mozgalom alakult, amely elsőként számolt be arról, hogy

szerdán 70 mianmari kórház egészségügyi személyzete lépett sztrájkba, tiltakozva a hatalomátvétel ellen.


Délkelet-Ázsiában Mianmar az egyik leginkább koronavírus-sújtotta ország, a Covid-19-nek pedig már több mint 3100 igazolt halálos áldozata van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről