A georgiai parlament bizalmat szavazott az új kormányának

Vágólapra másolva!
A georgiai parlament hétfői ülésén bizalmat szavazott Irakli Garibasvili miniszterelnöknek, és elfogadta kormányának összetételét. A kaukázusi országban a múlt héten ugyanis bejelentette lemondását Giorgi Gaharia előző miniszterelnök Nyika Melia ellenzéki vezető őrizetbe vételének elrendelése miatt.
Vágólapra másolva!

Garibasvili személyére és az új kormányra a 150 fős grúziai parlament jelenlévő képviselői közül 89-en szavaztak (a kormánypárt, a Georgiai Álom soraiból), két ellenzéki képviselő szavazott ellene a csaknem 11 órás, maratoni hosszúságú ülésen. Az ellenzék nagy része bojkottálja a parlament üléseit, mivel állítása szerint az októberi parlamenti választásokat elcsalták.

Parlamenti felszólalása során Garibasvili kijelentette: "kötelező" a párbeszéd az ellenzékkel, mindazonáltal a hatóságok "nem fognak szóba állni bűnözőkkel és forrófejű emberekkel, akik meg akarják semmisíteni Grúziát".

Az új miniszterelnök szerint az ellenzék radikális részének "célja hasonló az oroszországihoz, amely a destabilizációban érdekelt". Garibasvili - aki 2013 és 2015 között már volt Georgia miniszterelnöke - közölte: elsődleges szempont kormánya számára, hogy megkezdjék a koronavírus elleni oltási kampányt Grúziában.


Az új kormány 11 minisztere közül kilenc megtartotta tárcáját az előző kabinetből.
Gaharia a múlt csütörtökön jelentette be lemondását, lépését azzal indokolva, hogy nem ért egyet Melia őrizetbe vételének elrendelésével.

A belügyminisztérium később elrendelte a Melia elleni ítélet végrehajtásának felfüggesztését.
Melia a Miheil Szaakasvili korábbi államfő által alapított Nemzeti Egység Mozgalom (ENM) ellenzéki párt vezetője. Őrizetbe vételét egy grúzai bíróság rendelte el a múlt szerdán, miután a tbiliszi parlament megvonta a 41 éves képviselő mentelmi jogát. Az ügyészség azért kezdeményezte Melia őrizetbe vételét, mert nem fizette meg teljes egészében a 40 ezer lari (3,6 millió forint) óvadékot, amelyet a parlament 2019. június 20-21-i megkísérelt ostromával kapcsolatban rendelt el egy bíróság korábban.
Melia szerdán az ENM székházába menekült, hívei pedig megakadályozták őrizetbe vételét.