Egyre-másra kényszerülnek európai országok újabb járványügyi szigorításokra

London, 2021. január 12. Kihalt utcán sétál egy nő London Westminster nevű negyedében 2021. január 12-én. A koronavírus új változata terjedésének megfékezésére a brit kormány hathetes zárlatot rendelt el egész Angliában. MTI/AP/PA/Victoria Jones
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban több európai országban is komoly járványügyi szigorításokat jelentettek be, a többi közt Ausztriában, Franciaországban, Angliában és Spanyolországban. Több kormány is a koronavírus új, fertőzőbb változatával indokolta az újabb korlátozó intézkedéseket. A szigorításhullámban az is közrejátszik, hogy Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést. Mint ismert, az unió vezetőinek nem sikerült megfelelőképpen rögzítenie az oltóanyagokra kötött szerződést, aminek következtében a Pfizer kisebb mennyiséget szállít a kontinensre a következő hetekben. A brüsszeli hibák akár azt is eredményezhetik, hogy a vártnál tovább maradnak a korlátozások. 
Vágólapra másolva!

Folytatódó szigorítások

Ausztria

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány újabb szigorításokat vezet be. E szerint az eddigi egy méter helyett 2 méter távolságot kell tartaniuk az embereknek, továbbá január 25-től az FFP2 maszkot kell kötelezően viselni a boltokban és a tömegközlekedésen, mivel ez a típusú védőfelszerelés nagyobb védelmet biztosít. A hagyományos maszkokat a megadott időponttól kezdve nem lehet viselni. Arról is rendelkezett az osztrák kabinet, hogy azoknál a cégeknél, amelyeknél ez megoldható, távmunkát kell bevezetni.

Kurz szavaiból az is kiderült, hogy meghosszabbítják az egész napos kijárási korlátozást, amit február 7-ig biztosan fenntartanak. Akárcsak a meglévő korlátozásokat: csak ezután nyithatnak ki az iskolák és a boltok, amelyek nem a mindennapi élethez szükséges termékeket árulnak. Februárban még zárva kell maradniuk a hoteleknek és az éttermeknek. Utóbbi szolgáltatások esetleges márciusi megnyitásáról egy hónap múlva döntenek.

Egyesült Királyság

Boris Johnson brit kormányfő a napokban ismertette, hogy hétfőtől átmenetileg minden ország esetében megszünteti a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint 5 órakor lép életbe.
Johnson a péntek esti sajtótájékoztatón megerősítette, hogy ugyanettől az időponttól negatív koronavírusteszt-eredményt is fel kell mutatniuk a külföldről érkezőknek. A rendeletet a brit közlekedési minisztérium hivatalosan csak Angliára jelentette be.

Újabb szigorítások léptek életbe a szigetországban Forrás: AFP/Hannah Mckay

Franciaország

Jean Castex miniszterelnök is durva szigorításokat jelentett be a napokban. Az új rendelkezés értelmében az ország egész területén szombattól délután 6 órától kezdődött az éjszakai kijárási tilalom, "legalább két hétig" fog tartani. "A közfeladatokhoz kapcsolódó kivételeket leszámítva minden helynek, üzletnek és embereket fogadó szolgáltató helyeknek 18 órakor be kell zárnia" - fogalmazott. A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Az ország többi részén mostanáig 8 órakor kezdődött a kijárási tilalom.

Castex egyúttal azt is ismertette, hogy a határellenőrzést is megerősítette a kormány. Így az Európai Unión kívüli országokból érkezők csak egy negatív PCR-teszt bemutatásával utazhatnak be ezentúl Franciaországba, ahol egyhetes karanténba kell vonulniuk, majd annak a végén egy második PCR-teszten is át kell esniük.

Spanyolország

Pénteken több spanyol tartomány is a járványügyi intézkedések további szigorítását jelentette be, mivel a fertőzöttek száma rohamosan növekszik. Többek között Kasztíliában és Leónban szombattól két héten át négynél többen nem lehetnek az összejöveteleken, kivételes indokokhoz kötik a tartományon belül a megyék közötti közlekedést, és az éjszakai kijárási tilalom hosszabb lesz, már este nyolc órakor életbe lép. A madridi tartományban hétfőtől egy órával hamarabb, este 11-kor kezdődik a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyeknek, színházaknak, moziknak ezért 10 órakor be kell majd zárniuk.

Egyébként Spanyolország február másodikáig meghosszabbította a beutazási korlátozásokat Nagy-Britanniával szemben. Így csak a spanyol, illetve az andorrai állampolgárok léphetnek be a szigetország felől, valamint azok, akik ezekben az országokban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

Terjednek az új vírusvariánsok

Több ország is a koronavírus új, fertőzőbb változatával indokolta az újabb szigorítás bevezetését. Nem véletlenül, hiszen az Angliában, Dél-Afrikában és Brazíliában egymástól függetlenül létrejött koronavírus-variánsok mindegyike sokkal jobban fertőz.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a jobb terjedést mutató mutáció felbukkanása komoly járványügyi kihívást jelent, hiszen ha egy variáns gyorsabban és több emberhez jut el, az a kórházi kezelések számát is növeli. Éppen ezért a szakértők

a vírus terjedésének lassítását tartják az egyetlen fegyvernek az új variánsok ellen.

Ennek leghatékonyabb módszere pedig a járványügyi szabályok betartása, az országok határainak lezárása, drasztikusabb esetben a belföldi lezárások. Az új vírus-variáns(ok)ról ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Brüsszel elrontotta a vakcinák beszerzését

A szigorításokban az is közrejátszhat, hogy Brüsszel nagyon elrontotta a vakcinabeszerzést. A Norvég Közegészségügyi Intézet (FHI) arról adott ki tájékoztatást, hogy a Pfizer kevesebb vakcinát fog majd szállítani Európába a következő hetekben. A szervezet szerint a kimaradás az összes európai országot érinteni fogja.

A Reutersnek nyilatkozó európai döntéshozók kiemelték, hogy már eddig is a vártnál kevesebb vakcinát kaptak, most pedig még inkább bizonytalanná vált a szállítmányok jövője. Magyarán Brüsszel ismét hibázott, hiszen nem rögzítette megfelelően a vakcinákra kötött szerződést, aminek komoly következményei lehetnek.

Nem sokkal később a Pfizer először elismerte, majd értesítette az uniós országokat, hogy a következő hetekben akár ötven százalékkal is kevesebb oltóanyagot tudnak küldeni, ami azt is jelenti, hogy egy hónapig kevesebb oltóanyag fog érkezni a gyártótól. Ennek következtében módosítani kell az oltási tervet. A brüsszeli késlekedés miatt a kormány leszögezte, Magyarország változatlanul tárgyal a kínai és orosz vakcináról, de ezeket csak akkor lehet felhasználni az országban, ha a hatóságok biztonságosnak és hatékonynak találják, ezért alapos vizsgálatokat végeznek.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy nagyon lassú a brüsszeli vakcinabeszerzés, ha csak erre hagyatkozna az ország, akkor akár őszig is fenn kellene tartani a korlátozásokat.