Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Második világháborús gránát ölt meg egy 12 éves fiút Virginiában

gránát, Szudán, halottak
Vágólapra másolva!
Egy második világháborús gránát robbant fel egy 12 éves fiú kezében az Egyesült Államokban, a gyerek nem élte túl a detonációt. Az MK2-es gránotot egy régiség kereskedésben vásárolták meg relikviaként, és arról a boltban is úgy tudták, hogy hatástalanítva van.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 12 éves fiú december 23-án a virginiai Abingdonban, miután felrobbant a kezében egy második világháborús kézigránát - írja a The New York Times. A robbanószert még júniuban vásárolták meg egy az Észak-Karolinai Shallotte-ban található régiség kereskedésben, és

azt hitték róla, hogy hatástalanítva van.

A gránátot egy régiség kereskedésben vásárolták (képünk illusztráció) Forrás: Twitter

A rendőrség közléséből az nem derül ki, hogy a fiú vásárolta-e a gránátot, és az sem világos, hogy a második világháborús fegyver hogyan került a boltba. Az üzlet tulajdonosa azt mondta, hogy ugyanilyen gránátból még egyet adtak el júniusban. A közleményükben azt is hozzátették, hogy nagyon sajnálják a történteket, és hangsúlyozták: azt gondolták, hogy a gránát hatástalanítva van.

Relikviaként adják el

A lapnak egy szakértő azonban azt mondta, hogy számos jele van annak, hogy egy fegyvert hatástalanították. Bob Morhard szerint ilyen lehet például a súly - a hatástalanított gránátok könnyebbek -, illetve hogy miután a robbanószert eltávolítják a gránátból, általában hagynak is rajta egy lyukat, amin keresztül látható, hogy a fegyver belseje üres.

Morhard azt is hozzátette, hogy

az üzlet dolgozóinak nem lett volna szabad így átvennie a gránátot,

értesíteniük kellett volna hatóságokat, és meggyőződni róla, hogy a fegyvert valóban hatástalanították.

A szakértő hangsúlyozta, hogy ezek az eszközök könnyen rossz kezekbe kerülhetnek, miután az idős veteránok eladják őket háborús relikviaként.

– tette fel kérdést Bob Morhard.

Az MK2-gránátból több mint 20 millió darabot gyártottak az 1920-as évektől egészen a '60-as évekig. A gránát a biztosíték eltávolítása után három-öt másodpercen belül robban, a detonáció pedig 16 méteren belül halálos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről