Lettországban is megjelent a vírus nagy-britanniai és dél-afrikai mutációja

koronavírus lettország
Emberek nézik a hat méter magas, ápolónőt ábrázoló szobrot a rigai Nemzeti Szépművészeti Múzeum kertjében 2020. június 16-án. Az Aigars Bikse szobrász által készített szobor a lett társadalomnak az egészségügyi dolgozók önzetlen munkája iránt érzett háláját fejezi ki.
Vágólapra másolva!
Lettországban is megjelent a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb, Nagy-Britanniában, illetve Dél-Afrikában azonosított változata - közölte csütörtökön Dainis Sirovs, az ogrei kórház igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az orvos szerint a kórház pácienseinél és egészségügyi dolgozóinál mutatták ki az új vírusváltozatot.

amely a korábbinál még fertőzőbb és veszélyesebb. A betegség lefolyása súlyos, ami aggasztó, így rendszeresen teszteljük munkatársainkat, ami segít felfedezni a betegséget" - tudatta Sirovs.

Teljesen üres tér Riga belvárosában 2020. november 9-én. Forrás: AFP/Gints Ivuskans

Krisjanis Karins lett miniszterelnök közben a nap folyamán elfogadta Ilze Vinkele egészségügyi tárcavezető lemondását, akivel vitába bonyolódott az oltási tervet illetően.

A kormányfő azért vonta meg bizalmát miniszterétől, mert szerinte Vinkele nem rendelkezett világos, érthető tervvel a Covid-19 elleni oltásokat illetően.

Krisjanis Karins lett kormányfő menesztette az egészségügyi minisztert. Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Vinkele tisztségét ügyvivő jelleggel párttársa, Artis Pabriks védelmi miniszter veszi át, bár ő kedden még azon a véleményen volt, hogy a Covid-19 miatti vészhelyzetben a kormányfőnek személyesen kellene átvennie a felelősséget.

Vinkele és Pabriks pártja, a liberális Fejlődés/ért! egyébként Daniels Pavluts frakcióvezetőt javasolta az egészségügyi tárca élére, akinek kinevezéséig a védelmi miniszter fogja ügyvivőként ellátni a teendőket.

Pavluts bejelentette: javítani akar majd az oltási terven és felgyorsítaná az oltások ütemét,

mindemellett folytatni kívánja Vinkele eddigi irányvonalát azzal, hogy szakértői véleményekre és tudományosan megalapozott értékelésekre alapozza munkásságát.

Az Aigars Bikse szobrász által készített szobor a lett társadalomnak az egészségügyi dolgozók önzetlen munkája iránt érzett háláját fejezi ki. Forrás: MTI/EPA/Valda Kalnina

A csaknem kétmillió lakosú Lettországban eddig 46 545 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 790-en haltak meg a kórban. A gyógyultak száma 33 005.