Kuba ismét felkerült a terrorizmust finanszírozó országok közé az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hétfőn ismét felvette Kubát a terrorizmust finanszírozó országok listájára - közölte az amerikai külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Mike Pompeo külügyminiszter Washingtonban nyilatkozva.

A tárcavezető indoklásában kiemelte, hogy a kubai vezetés "egy sor rosszindulatú tevékenységet végez a régióban", különös tekintettel Venezuelára.

A havannai kormányzat a miniszter szerint ugyanis támogatást nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnök rezsimjének, hogy az fenntarthassa "fojtófogását" a latin-amerikai ország lakossága felett, illetve szabad teret biztosít a nemzetközi terroristáknak is.

Pompeo kijelentette, hogy a kubai kormány évtizedek óta gyilkosokat, bombakészítőket és emberrablókat bújtat és lát el minden szükségessel, miközben a kubaiak szükséget szenvednek.
Bruno Rodríguez Parrilla kubai külügyminiszter a Twitteren képmutatásnak nevezte az amerikai intézkedést.

- írta a kubai diplomata.

A lépés elemzők ugyanakkor olyan politikai manővernek tekintik, amely megnehezíteni hivatott a január 20-án hivatalba lépő Joe Biden megválasztott demokrata párti elnök erőfeszítéseit, hogy folytassa a hivatalban lévő elnök, Donald Trump elődje, Barack Obama által megindított közeledési politikát a szomszédos szigetországgal.

Az Obama-kormány 2015-ben vette le Kubát a terrorizmust támogató államok lajstromáról, amivel elhárította a diplomáciai közeledés egy fontos akadályát.
Trump elnöksége alatt azonban Havanna és Washington kapcsolatai újból elmérgesedtek. Hanghullámokkal elkövetett állítólagos támadásokat követően az Egyesült Államok kivonta diplomatái többségét a havannai nagykövetségről és visszavonta a gazdasági embargó korábban elfogadott lazításait.

A terrorizmust támogató országok listáján jelenleg Kuba mellett Irán, Szíria és Észak-Korea szerepel.

Szudán nemrég került le a lajstromról, miután megkezdte kapcsolatai rendezését Izraellel.
A legutóbbi amerikai szankciók Kubával szemben a többi között jelentősen korlátozzák az utazásokat és a pénzátutalásokat a két ország között. Utóbbi komoly bevételi forrást jelent azon kubaiak számára, akik hozzátartozói az Egyesült Államokban laknak.

Kuba eredetileg 1982-ben került fel a listára, mert menedéket nyújtott a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű egykori gerillaszervezet és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet tagjainak.