Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fiatalokat fertőz meg és az eddig ismertnél agresszívebben terjed az új koronavírus-mutáció Nagy-Britanniában

HANCOCK, Matt
London, 2020. december 17. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztető felhívás mellett haladnak el Londonban 2020. december 17-én. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Dél-Anglia újabb kiterjedt térségei kerülnek a hétvégétől a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintjének hatálya alá. Ez azt jelenti, hogy be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak, valamint az összes vendéglátóhelynek. MTI/EPA/Neil Hall
Vágólapra másolva!
A világ minden országa szinte azonnal külön védekezni kezdett, miután kiderült, hogy a koronavírusnak egy mutációja jelent meg Nagy-Britanniában. Többek között Magyarország is megtiltotta, hogy az Egyesült Királyságból gépek szálljanak le itthon, ezzel is megakadályozva, hogy az új vírustörzset behurcolják. Várhatóan hamarosan uniós szintű döntés születik arról, hogyan szabályozzák a brit állampolgárok mozgását.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől megtiltották az Egyesült Királyságból érkező személyszállító repülőgépek leszállását Magyarországon, ez az üzleti magángépeket is érinti. Az áruforgalom zavartalanul folytatódik. Egyelőre nem lehet kizárni, hogy a Nagy-Britanniában felfedezett mutálódott vírustörzs bejusson Magyarországra, ezért állították le a repülős személyforgalmat az Egyesült Királysággal.

Itthon nem fedezték fel a korábbi változatnál sokkal gyorsabban terjedő variánst

- mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Egy, az eddig ismert változattal megfertőződött beteg 2-3 másikat tud megfertőzni, ez az új viszont ennek mintegy kétszeresét produkálja. Elsősorban fiatalokat fertőz meg, de nem zajlik súlyosabban a betegség, viszont a fiatalok átadhatják a veszélyeztetett korosztálynak, ezt viszont érthető okokból szeretnék megelőzni Magyarországon.

Szakemberek szerint a mutáns vírusfajtával szemben is hatékony az oltóanyag

- közölte Müller Cecília.

Szigorúbb lezárások

Az új koronavírus-mutációt még szeptemberben fedezték fel, novemberre pedig a fertőzések negyedét ez a variáció okozta Londonban. Jelenleg az új vírustörzs a megbetegedések több mint feléért felel.

A tudósok is annyit tudnak eddig, hogy a mutáció

RENDKÍVÜL GYORSAN TERJED, FERTŐZŐBB, MINT AZ EDDIG ISMERT TÖRZS,

viszont arra még nincs bizonyíték, hogy halálosabb is lenne. Úgy sejtik, hogy a már engedélyezett és fejlesztés alatt álló koronavírus elleni védőoltások a mutálódott vírus ellen is hatásosak lehetnek. A szigetország déli részén a korábbiakhoz képest is szigorúbb lezárásokról döntöttek.

Európa szinte minden országa megtiltotta a Nagy-Britanniából érkező gépek leszállását Forrás: AFP/Armando Babani

A mutáció elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában terjed. Erre a világ több országában is az Egyesült Királyságból érkező utasszállító gépek kizárásával reagáltak. Már nem engedi leszállni repülőterein a brit gépeket Csehország, Kanada, Kolumbia, Horvátország, Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Portugália, Svédország, Törökország, Hollandia és Belgium, valamint Olaszország, Oroszország, Németország, Franciaország, Írország, Kanada, Románia, Bulgária, Kuvait, Hongkong, Szaúd-Arábia, Izrael, Marokkó és Salvador sem.

Időközben Lengyelország és India is jelezte, hogy nem engedi be a brit területről érkező repülőgépeket.

Franciaország a korábbi zárás mellett azt ígérte, hogy belátható időn belül létrehoznak egy egészségügyi protokollt annak érdekében, hogy a brit állampolgárok szabadon mozoghassanak az EU területén. Minden bizonnyal erről még hétfőn döntés születhet.

Kifogyhatnak az egyes élelmiszerekből

Egyes szupermarketekben attól tartanak, hogy bizonyos élelmiszerekből kifogynak a kontinentális zárlat miatt. Az Egyesült Királyság második legnagyobb szupermarkete szerint a citrusfélék, a saláták, a karfiol és a brokkoli is hiányozhat egyes üzletekből, de igyekezett megnyugtatni a vásárlókat, hogy a legtöbb karácsonyi termék már az országban van, így azokat nem érintheti majd az, hogy kevesebb érkezik belőlük a csatornán túlról.

Neil Ferguson, a londoni Imperial College professzora arról beszélt, hogy a koronavírus új változatának kialakulása egyáltalán nem „véletlenszerű esemény". A BBC-nek nyilatkozva elmondta:

Ferguson megerősítette, hogy az új vírustörzs lényegesen gyorsabban fertőz, mint a korábbi.

A kereskedelmet is súlyosan érintik az újabb lezárások Forrás: AFP/Adrian Dennis

Walesben is feltűnt az új típusú koronavírus

- mondta Chris Jones, az ország főorvoshelyettese. A walesi kormány tájékoztatóján elmondta: A múlt hét hétfőn 10 esetről volt tudomásuk Walesben, péntekre ez 20-ra emelkedett. Egy új elemzés pedig azt sugallta, hogy ez az új törzs sokkal gyakoribb, és egész Walesben jelen van - tette hozzá.

Nicola Sturgeon skót kormányfő bár a hétvégén még arról beszélt, hogy a karácsonyi időszakban könnyítések lehetnek, azonban a legújabb hírek hatására hétfőn már arról beszélt, hogy abban az esetben, ha a koronavírus mutáns törzse elszabadul, akkor a vírus teljesen kontrollálhatatlanul terjedhet. Éppen ezért nem lesz semmilyen könnyítés a következő napokban Skóciában.

Az Európai Tanács még hétfőn ülésezik majd a brit állampolgárok unión belüli mozgásának szabályozásáról Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Zuhannak a tőzsdék, gyengül a font

A londoni részvények árai erőteljesen csökkentek, és a font is gyengült, miután több uniós ország, és gyakorlatilag a fél világ bezárta határait az Egyesült Királyság előtt a koronavírus új változata miatt.

A londoni tőzsde több mint 2,2 százalékot esett, míg Németország és Franciaország fő piacai is több mint két százalékot estek

A font körülbelül 1,4 százalékot esett az euróval szemben, és 2 százalékot a dollárral szemben. Az utazási korlátozások súlyosan érintették a légitársaságok részvényeit, a British Airways tulajdonosa, az IAG és az EasyJet kilenc százalékot zuhant.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről