Megszületett a megállapodás Madrid és London között Gibraltárról

diplomacy politics Horizontal EU Council staff members remove the United Kingdom's flag from the European Council building in Brussels on Brexit Day, January 31, 2020. - Britain leaves the European Union at 2300 GMT on January 31, 2020, 43 months after th
Az Európai Tanács épületénél lévő brit zászló minden bizonnyal múzeumba kerül
Vágólapra másolva!
Megszületetett a megállapodás Spanyolország és Nagy-Britannia között, amelynek értelmében Gibraltár a schengeni övezet része lesz 2021. január 1-től - közölte csütörtökön Madridban Arancha González Laya spanyol külügyminiszter újságírók előtt.
Vágólapra másolva!

A megállapodás néhány órával az előtt jött létre, hogy csütörtök éjfélkor véget ér a brit EU-tagság megszűnése után életbe lépett átmeneti időszak.

"Megkötöttük a kezdeti megállapodást Nagy-Britanniával, amely alapul fog szolgálni az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a jövőben Gibraltárról megkötendő szerződéshez" - mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy

a megállapodás részeként Gibraltár az uniós megállapodások, így a schengeni egyezmény részese marad.

December 31-én éjfélkor lejár a Brexit január 31-i életbe lépése után bevezetett átmeneti időszak, Nagy-Britannia és a tengeren túli területei így nem lesznek részei az Európai Unió egységes piacának és vámuniójának.

Ma éjfélkor lejár a Brexit január 31-i életbe lépése után bevezetett átmeneti időszak Forrás: AFP/POOL/Olivier Hoslet

A Spanyolország legdélebbi csücskében található, brit fennhatóság alatt lévő területnek a schengeni unióhoz tartozásával a határellenőrzés a spanyol határ helyett a nemzetközi repülőtéren is elvégezhető. Az egyelőre nem világos, ki fogja végezni az ellenőrzést.

A csütörtökön az utolsó pillanatban megszületett megállapodás híján a határ túloldalán dolgozó

több tízezer gibraltárinak és spanyolnak kellett volna naponta határellenőrzésen átesni és útlevelet pecsételtetni

- mondta a spanyol külügyminiszter.

Spanyolország magának követeli a Földközi-tenger bejáratánál fekvő kikötő feletti szuverenitását, amelyről 1713-ban mondott le Nagy-Britannia javára a spanyol örökösödési háború után az utrechti békeszerződésben.