Óriási szélturbinát tört ketté a vihar Észak-Svédországban

Vágólapra másolva!
Egy 230 méter magas szélturbinát pusztított el a brutális szélvihar a hétvégén Svédország északi, sarkvidéki részén - írja az Abc News.
Vágólapra másolva!

Egy 230 méteres szélturbinát tett tönkre a hétvégén a régión átrobogó hatalmas szélvihar Svédország sarkvidéki részén. Szerencsére senki sem sérült meg - közölték hétfőn az illetékesek.

Maria Roske, WPD szélkerék-üzemeltető cég vezérigazgatója a helyi újságnak elmondta, hogy az eset bekövetkeztekor építőmunkások nem voltak a helyszínen.

Hozzátette, hogy először fordult elő ilyen eset Svédországban.

A tornyot, a lapátokat és a turbinát a dániai székhelyű Vestas csoport építette. A baleset szombat este történt a távoli Skelleftea kisváros közelében. A tönkrement turbina egy 72 darabosra tervezett szélerőműfarm része volt, amelyből néhány decemberben kezdte volna meg működését.

Egy szakértő szerint ez volt idén a harmadik komolyabb ilyen baleset a V150-es turbinákkal, korábban Ausztriában és Ohio államban is szakadt le egy lapát.

Még nem tisztázott, hogy a turbina az esetkor működött-e, vagy még építés alatt állt.

Roske arról is beszámolt a Norran nevű lapnak, hogy a Vestas csoport kivizsgálja az esetet, mivel ők építették a szélturbinát.