Muszlim demokrata képviselő támadja Biden külügyminiszter-jelöltjét, mert zsidó

Rashida Tlaib
WASHINGTON, DC - JANUARY 09: U.S. Rep. Rashida Tlaib (D-MI) leaves after a caucus meeting at the U.S. Capitol January 9, 2019 in Washington, DC. House Democrats gathered to discuss the Democratic agenda as the partial government shutdown enters day 19. Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A radikális baloldali demokrata női politikust, a palesztin migráns hátterű, iszlám vallású Rashida Tlaibot ismét antiszemitizmussal vádolják, mert durva kritikával illette a Joe Biden által megnevezett leendő külügyminisztert, a zsidó származású Anthony Blinkent. A szélsőséges képviselőnő azt írta a közösségi oldalán: reméli, hogy Blinken megnevezése ellenére ő továbbra is támadhatja Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerinte „rasszista és embertelen" politikáját. Tlaib reakciója egy újabb jele annak, hogy a Demokrata Párton belül egyre erősödik a radikális baloldal.
Vágólapra másolva!

Rashida Tlaib – akit Michigan állambeli körzetében újraválasztottak a washingtoni kongresszusi képviselői tisztségre – megint antiszemita botrányba keveredett. A demokraták radikális baloldali szárnyához tartozó palesztin migráns hátterű politikusnak ezúttal azzal van problémája, hogy a leendő amerikai elnök, a mérsékelt Joe Biden megnevezte jövőbeni adminisztrációja néhány tagját, köztük a magyar-zsidó gyökerekkel is rendelkező Antony Blinkent, aki külügyminiszter lehet – írja a Fox News.

Erre válaszul Tlaib azt írta a Twitter-oldalára, hogy reméli, hogy Blinken megnevezése ellenére neki továbbra is joga lesz kritizálnia Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerinte „rasszista és embertelen" politikáját, a palesztin nép pedig megérdemli az egyenlő bánásmódot és az igazságot.

A radikális baloldali képviselőnő közösségi oldalának követői számára hamar egyértelművé vált, hogy

a sorozatos antiszemita botrányokba bonyolódó Tlaibnak az a legfőbb problémája Blinkennel, hogy zsidó származású.

Tweetjében ezt az álláspontot támasztotta alá Dov Hikind, az Amerikaiak az Antiszemitizmus Ellen nevű civil szervezet alapítója, illetve a Republikánus Zsidó Szövetség is.

Jason Rantz zsidó származású rádiós műsorvezető

„a kongresszus vezető antiszemitájának" minősítette a radikális baloldali palesztin képviselőnőt.

Rashida Tlaib néhány órával később olajat öntött a tűzre, amikor azt tweelte ki,

Ahogy arról az Origo is már több alkalommal beszámolt, a modern kori antiszemitizmus szorosan kötődik a palesztin eredetű BDS-hez.

A MOZGALOM CÉLJA, HOGY VILÁGSZINTEN BOJKOTTÁLJÁK A ZSIDÓ ÁLLAMBAN ELŐÁLLÍTOTT ÁRUKAT,

de ez az utóbbi időben egyre tágabb jelentést kapott.

A BDS MÁRA MEGKÉRDŐJELEZI IZRAEL LÉTJOGOSULTSÁGÁT, AZT PEDIG KÜLÖNÖSEN SÉRELMEZI, HOGY IZRAEL „ZSIDÓ ÁLLAMKÉNT" HATÁROZZA MEG MAGÁT.

A mozgalom hivatalosan nem tartja magát antiszemitának, csupán „anticionistának".

TAGJAINAK AKCIÓI AZONBAN RENDRE ÖSSZEMOSSÁK AZ ANTICIONIZMUST ÉS AZ ANTISZEMITIZMUST.

Ideológiájukban elvitatják a zsidók önrendelkezéshez való jogát, és a cionizmust gyarmatosító mozgalomnak tartják, mely erőszakkal elfoglalja a palesztinok földjét és megfosztja őket megélhetésüktől, továbbá Izraelt etnikai tisztogatással vádolják.

A BDS-MOZGALOM KAPCSOLÓDÁSI PONTTÁ VÁLT A PALESZTIN-, ILLETVE ISZLÁMBARÁT ÁLCIVILEK ÉS A NYUGATI RADIKÁLIS BALOLDALI, AMERIKA- ÉS IZRAEL-ELLENES SZERVEZETEK KÖZÖTT.

A BDS ellen a Trump-adminisztráció hatékonyan fellépett, kérdéses, hogy Bidenék ezt hogyan fogják kezelni, hiszen a demokraták mérsékelt szárnya sem támogatja az antiszemitizmussal vádolt mozgalmat, de a radikális baloldali szárny egyértelműen és határozottan kiáll mellette.

Biztosan kijelenthető, hogy a párton belül a két tábor között már most is a BDS okozza az egyik legfőbb törésvonalat, a jövőben pedig ez csak még tovább mélyülhet.

A Fox megkereste Rashida Tlaib-ot a legújabb antiszemita botránya kapcsán, a képviselőnő azonban nem kívánt reagálni.

A Simon Wiesenthal Központ még 2019 elején felhívta rá a figyelmet, hogy a radikális baloldali politikus az „egyállami megoldást" javasolta a Szentföldön, tehát

NEM ISMERI EL IZRAEL LÉTJOGOSULTSÁGÁT, HANEM AZT AKARJA, HOGY A TELJES TERÜLET AZ AMÚGY NEM LÉTEZŐ PALESZTIN ÁLLAMOT ILLESSE.

Sokak szerint

a demokrata politikusnő úgy viselkedik a kongresszusban, mintha nem az amerikaiak, hanem a palesztinok érdekeit képviselné.

Néhány hete Rashida Tlaib azzal okozott botrányt, hogy

értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Twitter törölte azon bejegyzéseket, amelyek az akkor koronavírusos Donald Trump halálát kívánták.

Tlaib a kongresszusban része a demokraták radikális baloldali szárnyához tartozó, „négyesfogatként" emlegetett, szélsőséges női képviselőcsoportnak. A másik három tag Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley és Ilhan Omar.

Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Ilhan Omar és Rashida Tlaib. Forrás: AFP/2019 Getty Images/Alex Wroblewski