Bíróság elé állnak a Barcelonában 16 embert megölő dzsihadisták segítői

évvégi, galéria
dpatop - Numerous people gathering around a memorial in the Las Ramblas area in Barcelona, Spain, 18 August 2017. A day prior a truck plowed into a group of people in las Ramblas. Several people were killed and many injured during the terror attack on Thursday. Photo: Matthias Balk/dpa
Vágólapra másolva!
Három embernek kell a spanyol bíróság előtt felelnie a Barcelona és Cambrils terrortámadás miatt. A 2017-es dzsihadista merényletekben összesen 16 ember halt meg, és 140 megsebesült - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A három embert azzal vádolják, hogy segítettek a két merénylőnek, akiket a rendőrök agyonlőttek 2017-ben.

Mint ahogy arról az Origo is beszámolt az egyik merénylő egy fehér furgon hajtott a tömegbe a La Ramblán, Barcelona szívében. Nem sokkal később a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában is merénylet történt. A rendőrök az elkövetőket lelőtték.

Mint a két merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

A három férfi kedden jelent meg a spanyol legfelső bíróság előtt Madridban.

Kettőjüket azzal vádolják, hogy a támadásokat szervező dzshadista csoport tagjai voltak, a harmadik vádlottat pedig azzal, hogy együttműködött velük.

Az áldozatokra emlékeznek a merénylet helyszínén Barcelonában 2017 augusztus 18-án Forrás: AFP/Matthias Balk

A dzsihadista csoport tagjai a 23 éves spanyol állampolgár Mohamed Houli Chemlal, és 31 éves marokkói állampolgár, Driss Oukabir.

Driss Oukabir rendőrség fotó Forrás: --

Az ügyészek 41, illetve 36 év börtönt követelnek számukra.

Terrorista szervezethez tartozás, robbanóanyagok gyártása és tárolása, valamint merénylet kísérlettel vádolják őket. (Az Origo is megírta, hogy korábban az egyik terrorista azt vallotta, hogy sokkal nagyobb merényletre készültek, állítólag a Sagrada Familia épülete volt az egyik célpont.)

A vádakat megalapozza a Barcelonától 200 km-re fekvő Alcanar kisvárosban történt véletlen robbanás is egy házban. Ami a merényletek előtti napon történt. Robbanóanyagokat és gázpalackokat tároltak a házban.

A rendőrség szerint az robbanóanyag megsemmisült házban a nagyerejű robbanásban, amiben a csoport 44 éves vezetője is meghalt.

A elrobbant ház a spanyolországi Alcanarban, 2017. augusztus 17-én. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sofia Cabanes

Driss Oukabir azzal is vádolják, hogy ő bérelte azt a fehér furgont, amit a barcelonai gázolásos merénylethez használtak. Ügyvédje felmentést kért.

Az a tény, hogy bérelt egy furgont, nem bizonytja azt, hogy tudta volna, hogy támadást fognak vele végrehajtani - mondta Luis Alvarez Collado múlt héten az AFP hírügynökségnek.

A harmadik vádlottat Ben Iazzát azzal vádolják, hogy együttműködött a dzsihadista csoporttal, és kölcsönadta nekik a furgonját és az igazolványait.

Sebesültek és megdöbbent emberek Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután egy fehér furgon járókelők közé hajtott a járdára a katalán főváros Las Ramblas negyedében Forrás: MTI/EPA/EFE/David Armengou

Az ügyészek nyolcéves büntetést követelnek a 27 éves marokkói állampolgár ellen.

A gyanúsítottak egyikét sem vádolták meg azzal, hogy közvetlenül részt vettek volna a merényletekben.

A tárgyalás várhatóan december 16-ig tart.

Sebesült férfi mellett rendőrök Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután egy fehér furgon járókelők közé hajtott a járdára a katalán főváros Las Ramblas negyedében Forrás: MTI/EPA/EFE/David Armengou

2017 augusztus 17-én egy bérelt fehér furgon nagy sebességgel a tömegbe hajtott barcelonai Las Ramblán. A merénylet délután történt, a sétálóutcán rengeteg turista volt.

A gázolásos merényletben 14 ember halt meg, és több mint százan megsérültek.

Az áldozatok között volt ausztrál, német, olasz, portugás, és amerikai állampolgár is.

A kisteherautó sofőrje, a 22 éves Younes Abouyaaqoub ezután gyalog elmenekült a helyszínről. Később eltérített egy autót és megölte a sofőrt. Ő volt a 15. áldozat.

Cambrils, 2017. augusztus 18. A merénylethez használt autó mellett rendőrök Cambrilsban 2017. augusztus 18-án Forrás: MTI/EPA/EFE/Jaume Sellart

Másnap a dzsihadista csoport öt tagja Cambrils-be hajtott, ami 120 km-re van Barcelonától, és

a sétányra hajtottak, majd ott halálra késeltek egy nőt.

A rendőrök mind az öt merénylőt agyonlőtték.

Bombaszakértők Barcelonától délre, Sant Sadurni d'Anoia közelében, ahol Younes Abouyaaqoub marokkói merénylőt 2017. augusztus 21-én lelőtték Forrás: AFP/Lluis Gene

Az utolsó szökésban lévő merénylőt Abouyaaqoubot a rendőrség augusztus 21-én lőtte le.