Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szökőárriadót hirdettek Alaszkában egy nagyon erős földrengés miatt - videó

Földrengés Alaszkában
Autókkal hagyják el a városukat az Alaszka állambeli Homer lakosai  2020. október 19-én, miután az amerikai geofizikai intézet (USGS) szökőárriadót hirdetett ki egy 7,5-es erősségű földrengést követően. A csendes-óceáni cunamijelz
Autókkal hagyják el a városukat az Alaszka állambeli Homer lakosai 2020. október 19-én, miután az amerikai geofizikai intézet (USGS) szökőárriadót hirdetett ki egy 7,5-es erősségű földrengést követően.
Vágólapra másolva!
Nagyon erős, a Richter-skála szerinti 7,4-7,5-ös erősségű földrengés volt Alaszka közelében, ezért szökőárriadót rendeltek el. A földrengés miatt Alaszka déli részén figyelmeztették az embereket, hogy a part menti területekről azonnal menjenek magasabban fekvő részekre, távolabb az óceántól - számoltak be a RussianToday hírportálon.
Vágólapra másolva!

A rengést hétfőn

az alaszkai Sand Point-tól délre, mintegy 55 mérföldre (90 km) regisztrálták, közel 25 mérföld (40 km) mélységben.

A 7,5-ös erősségű földrengés epicentruma az alaszkai Sand Point-tól délre, közel 40 km mélységben volt. Forrás: Egyesült Államok Geológiai Kutatóintézete

Az USA Meteorológiai Szolgálata cunami-figyelmeztetést adott ki a dél-alaszkai és az alaszkai félsziget lakói számára, de

közölték, hogy a kockázati szintet még értékelik, és azt is, hogy veszélyben vannak-e más észak-amerikai és kanadai csendes-óceáni partvidékek is.

Az érintett régióban tartózkodókat arra kérték, hogy elővigyázatosságból menjenek minnél beljebb a szárazföldön, lehetőleg a magasabban fekvő helyekre, és legalább 24 órán át tartsák távol magukat a tengerparttól, a kikötőktől, és öblöktől.

A nagyon erősnek számító 7,5-ös erősségű földrengést

egy órán belül legalább egy tucat kisebb-nagyobb utórengés is követte.

Autókkal hagyják el a városukat az Alaszka állambeli Homer lakosai 2020. október 19-én, miután az amerikai geofizikai intézet (USGS) szökőárriadót hirdetett ki egy 7,5-es erősségű földrengést követően. Forrás: MTI/AP/Homer News/Michael A. Armstrong

Ezek a lakosság körében komoly pánikot váltottak ki,

több száz helyre riasztották a tűzoltókat, sokszor feleslegesen.

A két legnagyobb utórengés ugyanakkor 5,8 és 5,2-es erősségű volt, de mindkettő több mint 100 km-re délre történt a több mint 1000 lakosú Sand Point-tól.

Sérülésekről vagy komolyabb anyagi károkról még nem számoltak be,

de több videó is megjelent a közösségi oldalakon, amelyeken jól látszik, hogy rengett a föld.

Az Alaszka-öböl túloldalán, a kanadai Brit Columbia hatóságai szintén szökőárra való figyelmeztetést adtak ki, és arra kérték a lakosokat, hogy álljanak készen egy esetleges evakuálásra is.

Kedden reggel a helyi Országos Meteorológiai Szolgálat pusztán „figyelemfelkeltővé" minősítette a riasztást, megjegyezve, hogy a földrengések után órákkal mért legnagyobb hullámok nem érték el az egy méter magasságot Sand Point partjainál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről