Fájdalmas kijózanodás vagy folytatódó önkéntes vakság? - A svéd migrációs politika kilátásai

Stockholm Rinkeby svéd Svédország bevándorló negyed autó gyújtogatás rendőr tűz
A policeman investigates a burned out car in the suburb Rinkeby, outside Stockholm, on February 21, 2017. Several cars was set in to fire after a riot in Rinkeby. The turmoil started when the police was going to arrest a man in the area. They where attacked with stones and forced use weapons. Several stores was looted and a least two persons was abused during the night. / AFP PHOTO / TT News Agency / Fredrik SANDBERG / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése a svéd politikai elit bevándorlásról alkotott pozitív narratíváját, és annak Stefan Löfven kormányfő szeptember 9-én tett nyilatkozatához köthető összeomlását veszi górcső alá. 
Vágólapra másolva!

Kovács Emese elemzésében azt írja, hogy a svédek évtizedeken át egy toleráns és multikulturális jóléti államról vizionáltak, és elutasítottak minden olyan kritikát, amely a bevándorlásból adódó társadalmi feszültségekre mutatott rá.

A humanitárius nagyhatalmi ambícióiért és a probléma folyamatos tagadásáért Svédországnak magas árat kell fizetnie: a bűnözés és az erőszakos cselekmények jelentősen megszaporodtak az országban.

A közel-keleti és afrikai kollektivista társadalmakból érkező bevándorlók olyan klán alapú bűnszervezeteket hoztak létre, amelyek nemcsak a nagyvárosok gettóiban, de már a svéd üzleti és politikai életben is befolyással bírnak. A helyzet súlyosságát végül már a svéd véleményformáló elit sem volt képes tovább tagadni.

Löfven kénytelen volt beismerni azt, hogy a bevándorlás és a bűnözés között összefüggés van, azt azonban továbbra is tagadja, hogy a bevándorlók kriminalitásának kulturális okai is lennének.

Kiégett autók Stockholm egyik külvárosában még 2017 februárjában Forrás: AFP/Fredrik Sandberg

Súlyos kihívás, hogy a probléma száműzése a mainstream médiából ahhoz vezetett, hogy a lakosság olyan alternatív információs csatornákból tájékozódik, amelyek kifejezetten rasszisták és gyűlöletkeltőek.

A Svédországban jelenleg viruló szervezett bűnözést csak a bűnözés komplexitásának elismerésével és a klánok befolyásának megtörésével lehet megállítani.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege ide kattintva érhető el.