Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tovább tombol az erőszak az Egyesült Államokban, egyre több amerikainak van elege belőle

Nightly Anti-Police Protests Against Continue In Portland GettyImageRank2 Color Image HORIZONTAL POLITICS
PORTLAND, OR - AUGUST 29: A protester walks past a dumpster fire early in the morning on August 29, 2020 in Portland, Oregon. Friday marked the 93rd night of protests in Portland following the death of George Floyd. Nathan Howard/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Továbbra is zajlanak a rendszeresen vandalizmusba és gyújtogatásba torkolló megmozdulások az Egyesült Államok számos pontján. Ott is, ahol úgy tűnhet, hogy végre nyugvópontra jutott az erőszak, az első hamis hírre ismét tömegek vonulnak az utcára. Eközben bűnözök támadnak rendőrökre minden hatósági provokáció nélkül, és ezért tömegek ünneplik őket az utcán. Pillanatképek a diliházból – az Alapjogokért Központ válogatása.
Vágólapra másolva!

Rossz horrorfilmbe illő jelenet - Seattle, Washington állam, USA, 2020.szeptember 8.

Szeptember 8-án egy nő bozótvágó késsel támadt egy biztonsági őrre a város egyik rendőrőrse közelében egy időben azzal, hogy ott BLM-es tüntetések zajlottak. A nő amikor meglátta az egyenruhás biztonsági őrt, kiabálva követelte, hogy vallja be, hogy rendőr. Amikor a férfi szótlanul hátat fordított neki, ő elővett az autójából egy machetét és az őrre támadt, legalább két sebet ejtve rajta. Az 50 éves férfinek sikerült egy épületbe menekülnie és magára zárnia az ajtót. A nő visszatért az autójához és elmenekült. A környéken randalírozó vandálok látva a sebesült férfit egy ideig félbehagyták a szemeteskonténerek gyújtogatását, és az őr segítségére siettek. Végül a kiérkező rendőrök nyújtottak neki szakszerű elsősegélyt. A rendőrség ezután megtalálta a támadót és őrizetbe vette.

A szavazók már az USA egyik legprogresszívebb államában sem támogatják az utcai tüntetéseket - Oregon, USA

Egy közvélemény-kutatás szerint Oregon állam, híresen baloldali szavazóinak többsége sem támogatja a tüntetéseket, és azt várná a rendőrségtől, hogy erélyesebben lépjen fel. Eközben Ted Wheeler, Portland demokrata polgármestere megtiltotta a rendőrségnek, hogy a könnygáz egyik fajtáját bevesse. Egy nyílt végű kérdésre válaszolva az oregoniak egyharmada azt a választ adta, hogy a tüntetések jelentik a legfontosabb kihívást az állam számára. A válaszadók kétharmada nem támogatja a megmozdulásokat, több mint felük szerint a tiltakozások erőszakos formát öltenek, és 42% mondta azt, hogy a rendőrség nem tesz eleget a megfékezésükért.

Az egyetemek továbbra sem bírnak magukkal - Michigan, Dearborn Egyetem

A michigani Dearborn Egyetem bajba került, mivel két rendszeresre tervezett bőrszín szerint szegregált workshop okozott közfelháborodást. Olyan kötetlen beszélgetésekről van szó, ahol egy érzékeny moderátor irányításával egyrészt a színesbőrű, másrészt a „nem-színesbőrű" diákok külön-külön beszélhették volna ki a faji identitásukból fakadó problémákat. Az egyetem töredelmesen elnézést kért a workshopok elnevezéséért, bár úgy érzik, hogy a megközelítéssel magával nincs baj.

A michigani Dearborn Egyetem Forrás: --

Muhlenberg Egyetem, Pennsylvania

Az egyetem Multikulturális Életnek Szentelt Hivatala közleményben jelentette be, hogy augusztus 14-én panasz érkezett hozzájuk, mivel az egyetemi könyvesbolt olyan orvosi maszkokat árul, amin a „thin blue line" elnevezésű amerikai zászló látható. A zászló a rendőrök életének fontossága melletti kiállást jelképezi. A Hivatal mélységes döbbenetének és sértettségének adott hangot és követelte a szerintük „fasiszta szimbólum" azonnali eltávolítását a campus területéről. Az egyetem rektora és dékánja azonnal reagált a követelésre és eltávolíttatták a jelképet.

Merénylet rendőrök ellen - Los Angeles, USA, 2020. szeptember 13.

Egy ismeretlen, feketebőrű 28-30 éves férfi megkísérelt meggyilkolni két városi rendőrt. Egy utcai kamera rögzítette, hogy a támadó fényes nappal odasétál egy parkoló rendőrautóhoz, majd közvetlen közelről tüzet nyit és elszalad. Az autóban tartózkodó mindkét rendőr - egyikük egy 31 éves rendőrnő, egy hatéves kislány édesanyja -, súlyosan megsérült, és azonnali, életmentő beavatkozásra volt szükségük. A kórházban azonban megjelentek a Black Lives Matter aktivistái, és elzárták az intenzívosztály ki- és bejáratát, ahol több más minősíthetetlen megnyilvánulás mellett azt skandálták, hogy „haljanak meg a rendőrök!" Ennek ellenére úgy tűnik, az életmentő műtétek sikerrel jártak és mindkét rendőr túl van a közvetlen életveszélyen. Bár mindketten fejlövést szenvedtek, a csodával határos módon túlélték a merényletet. Kikerült egy másik felvétel is, amin fekete szemtanúk egy csoportja látható amint közvetlenül a merénylet után hangosan ünnepelnek az utcán:

Lázongások a semmiért - Lancaster, Pennsylvania, USA, 2020 szeptember 14.

Erőszakos lázongás tört ki Lancasterben, Pennsylvania államban, miután egy rendőr agyonlőtt egy 27 éves feketét, mivel az késsel támadt rá. A rendőrt szeptember 13-án Ricardo Munoz édesanyjának a házához hívták ki, mivel a fiatalember erőszakoskodott az asszonnyal. Munoz a rendőr érkezését követően egy konyhakéssel azonnal támadásba lendült. A rendőrség hiába hozta szinte azonnal nyilvánosságra a testkamera felvételét, mely minden kétségen túl bizonyítja a fegyverhasználat jogosságát, a helyi Black Lives Matter a már megszokott tombolással reagált. Üzleteket fosztottak ki, gyújtogattak, körbevették a rendőrség épületét, betörték az épület ablakait, és a város utcáin barikádokat építettek.

A gyújtogató gyorsan szabadult, és újabb tüzeket okozott - Portland, Oregon, USA

Napok óta súlyos erdőtüzek pusztítanak az Egyesült Államok nyugati partján, így Oregonban is. Legkevesebb 35 ember vesztette életét a tüzekben. Bár az erdőtüzek az év ezen szakaszában megszokott jelenségnek számítanak, idén a szokásosnál is több tűz mögött emberi felelőtlenség és szándékos gyújtogatás áll. Ilyen körülmények között esett meg az a furcsa eset, hogy szeptember 13-án egy, valószínűleg zavart elméjű portlandi lakos úgy tudott több tüzet is gyújtani, hogy már az első után is letartóztatásba került. Szemtanúk segítségével a rendőrség viszonylag gyorsan letartóztatta a 45 éves Domingo Lopezt, aki alaposan gyanúsítható volt egy tűz szándékos okozásával. A férfi be is ismerte a tettét, és elmondta, hogy a tüzet egy Molotov-koktéllal gyújtotta. A rendfenntartók találtak is nála egy ilyet. Vádat emeltek ellene szándékos gyújtogatás miatt, azonban még aznap szabadlábra is került, ráadásul óvadékot sem kellett fizetnie. Ezek után a férfi további hat kisebb tüzet gyújtott mire végül ismét letartóztatták, és további vádemelések után kórházba juttatták, ahol kivizsgálják az elmeállapotát. Lopez mellett számos más gyújtogatót tartóztattak le az elmúlt időszakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről