Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb párizsi zavargások: képtelen fenntartani a rendet a francia kormány - videók

Paris Saint Germain Football Fans During Champion League Finals france Paris Saint Germain Football Fans Champion League Finals PSG fans Paris Saint-Germain fans UEFA Champions League final Champs-Elysees avenue Adnan Farzat NurPhoto end Clashes police ou
Paris Saint-Germain fans gathered on August 23, 2020 at the Champs-Elysees avenue, Paris, France to support PSG in the UEFA Champions League final. PSG lost 1-0 against Bayern Munich. Clashes between police and PSG fans broke out after the end of the game. (Photo by Adnan Farzat/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Súlyos összecsapások voltak Párizsban, miután a PSG elveszítette a Bajnokok Ligája döntőjét. A rendzavarók jelentős többsége bevándorló hátterű volt, és a meglehetősen agresszív tömeget csak órák alatt sikerült feloszlatnia a rendőrségnek. Eddig 151 embert tartóztattak le. A vasárnap éjjeli események ismét rámutattak arra, hogy a közbiztonság és a társadalmi rend összeomlóban van Franciaországban. Az elmúlt hetekben szinte mindennaposak a rendvédelmi szerveket érő támadások. A vasárnap esti események miatt tovább nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi tiltás ellenére Párizs utcáit ellepték a Paris Saint-Germain szurkolói a Bayern München ellen elvesztett BL-döntő után. A főként bevándorló hátterű tömeg összecsapott a rendőrökkel a francia főváros több pontján.

A Parc des Princes stadionon kívül végig a találkozó során összetűzések voltak, a rendőrök könnygázt is bevetettek a petárdázó és tűzijátékozó szurkolók megfékezésére.

Elszabadultak az indulatok Párizsban Forrás: NurPhoto via AFP/Adnan Farzat/NurPhoto/Adnan Farzat

A meccs után a Champs-Elysées-re is átterjedt a zavargás, ahol autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be és üzletekben törtek-zúztak a vandálok.

A több órán át tartó összecsapásokban 16 rendőr megsebesült, 12 üzletet és 15 kocsit megrongáltak.

Eddig összesen 151 embert tartóztattak le, közülük 49-en kiskorúak.

A zavargások és az összecsapások azért is drámai jelentőségűek, mert Franciaországban az elmúlt hetekben nagymértékben megnőtt a koronavírussal fertőzöttek száma.

Az elmúlt egy hét alatt 24 363 új fertőzöttet azonosítottak, csak vasárnap 4897-et.

A vasárnap éjjel történtek hatása majd csak nagyjából két hét múlva fog meglátszani a statisztikákon, de biztosra lehet venni, hogy a fertőzések megugrására kell számítani.

Gérald Darmanin belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az erőszakos cselekményeket.

Forrás: NurPhoto via AFP/Adnan Farzat/NurPhoto/Adnan Farzat

Marseille-ben is semmibe vették a járványügyi szabályokat

Nemcsak Párizsban, hanem Marseille-ben is botrány tört ki a PSG veresége után. A délfrancia kikötővárosban az Olympique Marseille szurkolói azt ünnepelték, hogy a nagy rivális fővárosi csapat elvesztette a döntőt.

Az, hogy Marseille-ben is tömegek voltak az utcán, nagy valószínűséggel a koronavírus-fertőzöttek számának növekedéséhez vezet majd.

Marseille-ben a hatóságok egyébként már a döntő előtt megtiltották, hogy a szurkolók PSG-zászlókat lengessenek.

Mindennaposak a rendőröket ért támadások

Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt néhány nap alatt megint rengeteg rendőrök elleni támadás volt Franciaországban. Volt, ahol vascsővel támadtak rájuk, de lövöldözés is volt. Az országban mindennaposak a rendőröket ért támadások, naponta több erőszakos eset is előfordul, ebbe a sorba illeszkedtek a vasárnapi zavargások is.

A támadók általában migránsok, és az egyik francia szakszervezeti vezető szerint a bíróság is túlságosan elnéző velük szemben, sokszor azonnal szabadon engedik őket. A helyzet az amerikai mintára elkezdődött radikális baloldali zavargásokkal csak rosszabb lett. Júniusban a francia rendőrök bilincseiket a földre dobva tüntettek a megbélyegzésük ellen.

Összeomlóban a közbiztonság Franciaországban Forrás: NurPhoto via AFP/Adnan Farzat/NurPhoto/Adnan Farzat

Egy közelmúltban készített jelentés is a rendőrök elleni erőszak növekedését állapította meg. Az SCPN francia rendőrszakszervezet ezt úgy értékelte, hogy véli, hogy rendkívül aggasztó az országban elszaporodott erőszak, és

és olyan súlyosan kellene büntetni a rendőrök elleni támadásokat, hogy visszatartó ereje legyen. A francia kormány azonban egyelőre csak szavakban állt ki a rendőrök mellett.

A vasárnapi párizsi összecsapások is világosan mutatják, hogy Franciaországban kaotikus állapotok uralkodnak, egyre rosszabb a közbiztonság, a rendőrség tekintélye pedig nagyon mélyen van. Volt arra is példa idén nyáron, hogy 48 óra alatt egy település polgármesterét megverték, egy rendőrt pedig szándékosan halálra gázolt egy ittas sofőr.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről