Kiderült, hogy miért égett le a brazil nemzeti múzeum

Rio de Janeiro, múzum, tűz, Brazília, műtárgy
Nem hanyagságból égett le a brazil nemzeti múzeum a rendőrségi vizsgálat szerint
Vágólapra másolva!
Nem történt gyújtogatás, és a vezetést sem terheli felelősség azért, hogy két éve leégett a Rio de Janeiró-i Nemzeti Múzeum - ezt állapította meg a brazil szövetségi rendőrség hétfőn befejeződött vizsgálata.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatról kiadott közlemény szerint a múzeumban őrzött mintegy

20 millió műtárgy zömét megsemmisítő vagy megrongáló tűz valószínűleg egy klímaberendezésben keletkezett

egy, a főbejárathoz közeli előadóteremben. A rendőrség szerint az intézmény igazgatói nem követtek el mulasztást, mert éppen a tűzvédelem korszerűsítésén fáradoztak a 200 éves épületben, egy hajdani királyi palotában.

A riói tűzoltóság egy ellenőrzése nyomán

a múzeum igazgatósága éppen tárgyalásokat kezdett egy riói bankkal az épület felújításához és tűzrendészeti korszerűsítéséhez szükséges kölcsön felvételéről.

A hitelszerződést 2018 júniusában alá is írták, de a pénz nem érkezett meg szeptember 2-ig, amikor a tűzvész keletkezett - közölte a rendőrség.

A tűzvész után sokan úgy gondolták Brazíliában, hogy a katasztrófa az országra jellemző hatósági nemtörődömség, a korrupció és gazdasági nehézségek következménye volt. A pótolhatatlan veszteségeket okozó tűzvész óta a kormány dollármilliókat utalt át kármentésre és helyreállításra, és érkeztek adományok cégektől, magánszemélyektől, az UNESCO-tól, a német kormánytól és a British Counciltól is.

A múzeum eddig mintegy felét gyűjtötte össze az újjáépítéshez szükséges 60 millió dollárnak, és 2022-re tervezi a részleges újranyitást

- tudatta az intézmény sajtóosztálya. A koronavírus-járvány miatt ugyanakkor március óta szünetelnek a helyreállítási munkák.

Mindmáig nem tudni, hogy a brazil nemzeti múzeum gyűjteményének pontosan mekkora hányada semmisült meg helyrehozhatatlanul. A korábbi sajtójelentések eltérő, 90 százalékig terjedő adatokat adtak meg.

A múlt hónapban leégett a Minas Gerais-i Szövetségi Egyetem Természettudományi Múzeumának egy része is.