Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Minszk szerint terrorcselekményeket akartak elkövetni az őrizetbe vett orosz zsoldosok

Vágólapra másolva!
A Fehéroroszországban őrizetbe vett 32 orosz zsoldoskatona terrorcselekményeket akart elkövetni Minszk gyanúja szerint az ország területén az elnökválasztáshoz közeledve - jelentette ki a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára csütörtökön Minszkben újságíróknak nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

Akár 170 további orosz zsoldos is lehet még az országban, a hatóságok keresik őket, de ez olyan, mintha "tűt keresnének a szénakazalban" - tette hozzá Andrzej Rjaukou. Az államtitkár azután nyilatkozott, hogy beszélt az elnökjelöltekkel és képviselőikkel, hogy tájékoztassa őket

Ezt nem sokkal megelőzően Oroszország minszki nagykövete beszámolt arról a RIA Novosztyi hírügynökség szerint, hogy bekérették őt a külügyminisztériumba, miután a helyi hatóságok szerdán őrizetbe vették a 32 orosz állampolgárt a főváros közelében.

A BelTA fehérorosz hírügynökség szerdai jelentése szerint a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég embereit vették őrizetbe.

Aljakszandr Lukasenka elnök sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését és közölte, hogy magyarázatot akar kapni az orosz féltől a történtekre.

A rendvédelmi szervek szerdán közölték, hogy több mint 200 fegyveres lépett Fehéroroszország területére azzal a céllal, hogy destabilizálja az országot a választási kampány idején. Az oroszok mindegyikénél kis kézipoggyász, illetve összesen három nagy, nehéz bőrönd volt - írta aznap a BelTA.

A fővárosba érkezve július 25-re virradóan a csoport az egyik minszki szállodában szállt meg, ahonnan 25-én kellett volna távozniuk, de 27-én hagyták el a szállodát, és egy Minszk környéki szanatóriumba utaztak. A szanatórium vezetése szerint

a férfiak orosz turistákra nem jellemző magaviseletükkel és egyforma terepszínű gyakorlóruhájukkal hívták fel magukra a figyelmet.

A választásokon hatodik mandátumáért induló Lukasenka ismételten azzal vádolta meg Moszkvát, hogy megpróbálja függetlensége feladására bírni a volt szovjet köztársaságot, és bele akar avatkozni a választásba.

Aljakszandr Aljosin független minszki katonai szakértő szerint a letartóztatások Lukasenka támogatásgyűjtő kampányerőfeszítéseinek sorába illeszkednek.

Minszk és Kijev megszigorítja a közös határ ellenőrzését az orosz zsoldosokkal kapcsolatban

Fehéroroszország és Ukrajna megállapodott csütörtökön abban, hogy megszigorítják közös határuk ellenőrzését. Az intézkedés célja mindkét ország destabilizálásának megakadályozása.

Ezen kívül Fehéroroszországban megszigorítják a biztonsági intézkedéseket minden választási nagygyűlésen az augusztus 9-i elnökválasztás előtt.

Ha szükséges, akkor akár az internetszolgáltatást is felfüggesztik az országban

- mondta Rjaukou - a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára - az egyik elnökjelölt szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről