Növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban

tiltakozás Belgrád koronavírus
NIS, SERBIA - JULY 9: Demonstrators continue their protest by sitting to avoid violence realised in the previous days, in Nis, Serbia, July 9, 2020. Demonstrations, which started on Tuesday in the capital Belgrade in order to protest new measures announced in the struggle against the novel coronavirus (Covid-19) pandemic, continued today. Sasa Djordjevic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A választások elhalasztásáról vitáznak Boszniában.
Vágólapra másolva!

Szerbiában egy nap alatt 17 076-ról 17 342-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 352-re emelkedett. A nagyobb városok fontosabb épületei előtt ülve tiltakoztak demonstrálók a járvány kezelése miatt.

Koszovóban csütörtökről péntekre 4100-ról 4307-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc halálos áldozata volt a Covid-19-nek az utóbbi 24 órában, ezzel 94-re nőtt a halottak száma.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 7406-ról 7572-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Egy nap alatt hárman haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 362-re nőtt a halálos áldozatok száma.

A korábbi várakozások ellenére nem gyengült a koronavírus-járvány

a nyugat-balkáni országban, és még mindig magas a napi új fertőzöttek száma, az egészségügyi miniszter szerint viszont a kórházak kapacitásai még nem teltek meg, sok hely van azok számára, akik kezelésre szorulnak.

A választások elhalasztásáról vitáznak Boszniában

Montenegróban péntekre 960-ról 1019-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában két halálos áldozata volt a vírusnak, így a halottak száma 19. A ország közegészségügyi intézetének vezetője szerint

a fertőzötteknek nem kell attól félniük, hogy nem kapnak megfelelő ellátást.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 5869-ről 6086-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Egy nap alatt öten haltak bele a Covid-19-betegségbe, így a halálos áldozatok száma 214.

Heves vita folyik a pártok között arról, hogy elhalasszák-e a novemberre tervezett önkormányzati választásokat a koronavírus-járvány miatt. A kormánypártok szerint halasztásra van szükség, míg az ellenzék a voksolás megtartása mellett áll.