Migrációkutató: Portugálián át vezető új bevándorlási útvonal nyílhat

migration Horizontal
Migrants are seen at their make shift camp in the vicinity of the former 'Jungle' camp site, near the northern French port city of Calais on February 18, 2019. - Between 2015 and 2016 some 10,00 migrants lived in an informal camp which became know as the "Jungle" of Calais. The camp site was eventually raised by the French authorities in October 2016, with migrants being housed else where. (Photo by Philippe HUGUEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Migrációkutató Intézet legújabb gyorselemzésében annak kapcsán vizsgálja az ibériai ország migrációs helyzetét, hogy az elmúlt 6 hónapban többször is érkeztek csónakokon illegális bevándorlók Portugália déli partjaira.
Vágólapra másolva!

Mivel az országon eddig nem haladt át a nyugat-mediterrán útvonal, ez a jelenség meglehetősen szokatlan, s az érintett önkormányzatok máris kongatják a vészharangot, szigorú tengeri határvédelmet követelve a szocialista kormánytól.

Az ország egyébként a súlyos gazdasági válság utáni konjunktúra éveiben egyre inkább bevándorlást ösztönző politikát folytatott, melynek két oka volt: az egyes ágazatokban fellépő munkaerőhiány és a kedvezőtlen demográfiai tendenciák.

A kivándorlás ugyanis olyan mértékű volt, hogy migrációs többlet először 2017-ben keletkezett.

Portugálián keresztül érkezhetnek migránsok Európába (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Philippe Huguen

A legális bevándorlók jelentős hányada brazil állampolgár, akiknek az integrációja előtt nem tornyosulnak kulturális és nyelvi akadályok, szemben a nem túl nagy számban érkező afrikaiakkal – közöttük viszont jelentős csoportot alkotnak a portugál hivatalos nyelvet használó angolaiak és bissau-guineaiak.

Az ország a szolidaritás jelszavával eddig is fogadott be mind az uniós szétosztási rendszer, mind pedig önkéntes felajánlás keretében más országokba érkezett menedékkérőket.

Ha azonban a tenger felől érkező illegális bevándorlás is ránehezedik az országra, kérdéses lesz, hogy meddig folytathatja ezt a politikát az egyébként népszerű baloldali kormány.

A teljes elemzést itt olvashatják