Lengyel belügyminiszter: A kormány elutasítja a migránsok szétosztását

Mariusz Kaminski
Polish minister, Special Services Coordinator, Mariusz Kaminski during the meeting of the Polish Council of Ministers in Warsaw, Poland on 28 September 2016 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A lengyel kormány határozottan elutasítja az illegális bevándorlók elosztását az Európai Unió tagországai között - hangsúlyozta hétfői varsói sajtóértekezletén Mariusz Kaminski belügyminiszter az Európai Bizottság új tervei kapcsán.
Vágólapra másolva!

Kaminski ezzel megerősítette azt az álláspontot, amelyet az Európai Bizottsághoz pénteken továbbított levelében hét közép-európai tagállam - a négy visegrádi ország, valamint Lettország, Észtország és Szlovénia - fejtett ki, tiltakozva az újabb uniós menekültelosztási terv ellen.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter. Forrás: NurPhoto via AFP/Mateusz Wlodarczyk

- fogalmazott Kaminski. Továbbá hangsúlyozta, hogy a lengyel kormány nem idegengyűlöletből, hanem józan megfontolásból cselekszik így.

A döntés oka, hogy a lengyel kormány nem egyezik bele "bármiféle társadalmi vagy kulturális kísérletekbe." A miniszter azt is kiemelte, hogy ezek a kísérletek mivel végződnek: azt látják sok nyugat-európai ország példáján, ahol a lakóhelyükkel kulturálisan, társadalmilag nem harmonizáló tömörülések jöttek létre, hogy ez

tragikus következményekhez, társadalmi konfliktusokhoz, rasszista, vallási hátterű összeütközésekhez vezet.

A Európai Bizottság várhatóan még júniusban közzéteszi az új uniós bevándorlás- és menekültügyi egyezmény javaslatait, amelyek között értesülések szerint a kötelező betelepítési kvótákat is feleleveníti.