Hollandiában két napja, Luxemburgban 3 hete nincs halálos áldozata a koronavírusnak

Mouth Masks Mandatory On Public Transport In The Netherlands 1.5 meters COVID rules COVID-19 in the Netherlands, koronavírus, Hollandia, Amszterdam
First group of people are sitting on a terrace, during the first day of opening terraces in Amsterdam, The Netherlands, on June 1st, 2020. (Photo by Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Mintegy száz nap elteltével először a hétvégén nem történt a koronavírus-járványhoz köthető haláleset Hollandiában. A kórházakban Covid-19 betegséggel kezeltek száma kevesebb, mint 300. Intenzív ápolásban 57 ember részesül a járványhoz köthető betegség miatt, ez az a szám negyedére csökkent a járvány csúcspontján kezeltek számához képest.
Vágólapra másolva!

Hétfőre újabb 91 ember szervezetében mutatták ki a korokozó jelenlétét, így az összes azonosított fertőzés száma átlepte a 49.500-at.

Amszterdam 2020. június 1-jén Forrás: NurPhoto via AFP/Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto/Romy Arroyo Fernandez

A holland rendőrség vasárnap délután vízágyúval oszlatott egy engedély nélküli tüntetésen Hága belvárosában. A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy a holland kormány lazítsa tovább a koronavírus-járvány kezelésére hozott korlátozó intézkedéseket. A helyi sajtó szerint

a rendőrség mintegy 400 embert vett őrizetbe garázdaság gyanújával.

A hágai önkormányzat, sajtónyilatkozatában, a résztvevők egy csoportját "bajkeverő futball huligánokként" jellemezte, akik más régióból utaztak a nagyvárosba, hogy megzavarják a közrendet.

Belgium

A szomszédos Belgiumban a hétvége folyamán a közegészségügyi szolgálat nem közölt koronavírus-járvánnyal kapcsolatos statisztikákat. A szolgálat bejelentése szerint ezután

a hétvégi adatokat mindig a következő hét kezdetén, hétfői vagy keddi napokon fogják közölni.

A döntést azzal indokolták az intézet munkatársai, hogy a járványmutatók pozitívak, a vírus lassan eltűnik, és a statisztikákat közlő munkatársak is szüksége van a hétvégi pihenésre.

- mondta Steven Van Gucht, a belga kormány szakértő szóvivője.

Belgiumban több mint 60 500-an fertőződtek meg összesen Forrás: AFP/Aris Oikonomou

A pénteki adatok szerint 74-en fertőződtek meg, és egy áldozata volt a koronavírus-járványnak a 11,5 millió lakosú országban. Belgiumban több mint 60.500-an fertőződtek meg összesen a járvány ottani kezdete óta, és mintegy 9700-an haltak bele a COVID-19 betegségbe.

Luxemburg

Luxemburgban már több mint három hete nem történt járványhoz köthető haláleset. Hétfőre 15 új fertőzést azonosítottak, amely enyhe növekedést jelez az előző napokhoz képest. A nagyhercegségben 4120-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, és 110-en haltak meg eddig, a koronavírus okozta megbetegedésben.