Emberi mulasztás okozta az ukrán utasszállító lelövését

Irán, lelőtt ukrán repülő
A Vörös Félhold segélyszervezet munkatársai a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án. A légi jármű hajnalban zuhant le 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.
Vágólapra másolva!
Emberi mulasztás okozta az ukrán utasszállító lelövését januárban, s nem a felsőbb katonai vezetés utasítására történt - jelentette ki hétfőn Golám Abbász Torki, Teherán tartomány katonai ügyésze, akit a Tasznim helyi hírügynökség idézett.
Vágólapra másolva!

Nincs nyoma annak, hogy a repülőgép lelövését az iráni rakéta-, illetve légvédelmi rendszer ellen elkövetett kibertámadás okozta volna hangsúlyozta Teherán tartomány katonai ügyésze. Torki tájékoztatása szerint három embert vettek őrizetbe a történtek miatt.

Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-ese január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le az iráni főváros közelében.

Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy az iráni Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből.

A repülőn 176 ember volt, és senki sem élte túl a tragédiát.

A Vörös Félhold segélyszervezet munkatársai a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh