Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Perek tucatjaival nézhet szembe Ausztria a megkésett intézkedések miatt

Ausztria
Ischgl
The town sign of Ischgl is seen on March 13, 2020, in Ischgl in Tyrol, Austria, as the winter season ends earlier this year due to the coronavirus epidemic. - Austria tightened its coronavirus response by announcing the closure of non-essential retail businesses, suspending flights to France, Spain and Switzerland and locking down two western communities in Tyrol particularly affected by the coronavirus, the Paznaun valley with tourism hotspots such as Ischgl and Galtuer as well as Saint Anton am Arlberg. (Photo by JAKOB GRUBER / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Ahogy arról Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető elemzője március végi írásában is rámutatott, Ausztria megkésve hozta meg a koronavírus terjedését fékező intézkedéseit, amelynek gazdasági háttere is lehetett. A tiroli Ischgl városából már február végén távoztak igazoltan koronavírussal fertőzött európai állampolgárok, akik aztán mit sem sejtve terjesztették tovább a kórt. Hollandiában már majdnem négyszázan jelezték, hogy kártérítési igénnyel fognak fellépni a tiroli hatóságokkal szemben, amiért késve hozták meg a síközpontok lezárását elrendelő intézkedéseket, egészen pontosan március közepén, amikor már hetek óta terjedt a fertőzés.
Vágólapra másolva!

Ausztria világszinten és Európában is a legfertőzöttebb országok közé tartozik, igaz a jelenlegi 491 haláleset nem kirívó, sőt kifejezetten kedvező számnak számít a nyugat-európai államokhoz képest.

A Dutch News azonban arról számol be, hogy több százan jelezték már kártérítési igényüket amiatt, mert akkor is engedték a turistákat és síelőket a tiroli síközpontokba, amikor már lehetett tudni, hogy nagy a baj. A korlátozásokat csak március elején kezdték meghozni, de először akkor is csak a szórakozóhelyeket záratták be. A sífelvonók és sípályák még napokig működhettek, mígnem március 15-én azonnali hatállyal kijárási tilalmat rendeltek el Tirol tartomány egészére, március 16-tól pedig az összes tiroli szállásszolgáltatót arra kötelezték, vessen véget a téli szezonnak.

Addig azonban európaiak ezrei vihették magukkal mit sem sejtve a koronavírust.

Az osztrák ügyészség most azt próbálja felderíteni, hogy történt-e bármilyen törvénysértés, úgymint gondatlan veszélyeztetés járványügyi helyzet esetén.

A már lezárt Ischgl 2020. március 13-án. Forrás: AFP/Jakob Gruber

Az egyik felperes, Susan de Best azt állítja, hogy ő egy 13 fős csoport tagja volt, amelyik február végén Ischgl-ben síelt, közülük 11-en megfertőződtek a vírussal.

- mondta, hozzátéve, hogy

egyikük, aki tüneteket nem mutatott, de fertőzött lett, meglátogatta az anyját, aki három hét múlva meghalt a koronavírus okozta fertőzésben.

Peter Kolba ügyvéd, aki gyűjti a kereseteket, rámutatott, hogy amikor egy innsbrucki hotelben február 25-én megjelent a vírus, lezárták. De amikor 10 nappal később ugyanez történt egy kedvelt turista-látogatóhelyen, az volt a reakció, hogy fertőtlenítették a helyet és kicserélték a személyzetet, de nem zártak be.

Ausztria perek tucatjaival vagy még többel nézhet szembe, amennyiben bebizonyosodik, hogy a turizmus fenntartása érdekében, de már a vírus terjedésének tudatában nem zárták le a síközpontokat február végén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről