Migrációkutató Intézet: Új jelenség az illegális visszaáramlás

Illegális bevándorlók a Pazarkule határátkelőhöz mennek, hogy átlépjék a török-görög határt a törökországi Edirne térségében 2020. március 4-én. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük.
Vágólapra másolva!
A koronavírus miatt új jelenséget tapasztalnak a migránsok körében, az illegális visszaáramlást a kibocsátó országokba - mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Speidl Bianka vezető kutató közölte, hogy több ezren térhettek már vissza hazájukba Európából a koronavírus-járvány miatt; a hazatérők - az érkezőkhöz hasonlóan - embercsempészek segítségét veszik igénybe.

A koronavírus miatt új jelenség tapasztalható a migránsok körében, amely a kibocsátó országokba való illegális visszaáramlás jelensége. Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Hozzátette,

ez azonban csak átmeneti állapotnak tekinthető, és az a fő kérdés, Európa milyen szabályozást vezet be a járvány lecsengése után,

hogy a tömeges migrációt kontrolláltabb folyamattá tegye. A járvány miatt a kibocsátó országok is rájöttek arra, hogy szükségük van egészségügyi szakemberekre, ezért például az orvosok kiutazását korlátozták. Végül a Migrációkutató Intézet vezető kutatója jelezte, hogy Szíriából például nagyon sok orvos távozott nyugati országokba, ami jelentős veszteség volt a közel-keleti államnak.