Román trikolórral festették le Nagybánya magyar nyelvű helységnévtábláját

Vágólapra másolva!
Ismeretlenek szombatról vasárnapra virradóra kék-sárga-piros színekkel festették le Nagybánya magyar nyelvű helységnévtábláját. Az RMDSZ szerint újabb, az erdélyi magyar közösség ellen irányuló provokációról van szó. A párt feljelentést tesz a rongálás miatt. 
Vágólapra másolva!

"Úgy néz ki, hogy valakit/valakiket nagyon zavar a magyar nyelvű felirat a város bejáratánál. Ma reggelre lefestették a magyar nyelvű helységnévtáblát Nagybányán" - hívta fel a figyelmet Apjok Norbert, az RMDSZ képviselője közösségi oldalán. Posztjában leszögezte, kérni fogja a tettesek beazonosítását és felelősségre vonását.

- szögezte le a politikus.

A Maszol.ro is foglalkozott az üggyel vasárnapi cikkében. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak elmondta, pártja a magyar közösség elleni újabb provokációnak tartja a rongálást, ami miatt feljelentést tesznek a hatóságoknál. Hozzátette, bíznak abban, hogy az állam intézményei elvégzik a törvényes kötelességüket.

"Úgy látszik, 100 év után sem tudjak egyesek elfogadni azt, hogy a magyar közösség alkotmányos joga az anyanyelvhasználat. Bár mindenhol elmondják, hogy Románia mintaszerűen kezeli a kisebbségek jogait, úgy látszik hogy ez csak a nyilatkozatok szintjen van így" - reagált az újabb rongálásra a politikus, aki szerint tévhit, hogy Románia mintaszerűen kezeli a kisebbségek jogait.

Nagybányán egyébként több mint 20 ezer fős magyar kisebbség él.

Mint ismert, az elmúlt hetekben Kolozs, Bihar, Maros és Hargita megyében került sor hasonló incidensre. Mindezidáig csak a Hargita megyében történt táblamázolások tettesét sikerült azonosítani.