Még Brüsszel is elismeri, hogy sikeres a Matteo Salvini-féle határvédelem

BERLUSCONI, Silvio; SALVINI, Matteo
Róma, 2019. február 11. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart az olasz alsóház római épületében 2019. február 11-én, miután a Liga vezette olasz jobbközép koalíció fölényesen nyert a közép-olaszországi Abruzzo tartományban előző nap rendezett időközi választásokon. Abruzzo új tartományi elnöke a jobbközép koalíció jelöltje, Marco Marsilio, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szenátora lett. A Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a Giorgia Meloni irányította FdI közös jelöltje a szavazatok 48 százalékát szerezte meg. A Liga 28 százalék körül teljesített, és ezzel a tartomány legnagyobb pártjává lépett elő. MTI/EPA/Angelo Carconi
Vágólapra másolva!
Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) elismerte, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes bevándorlásellenes politikája sikeres, hiszen tavaly 80 százalékkal csökkent az Olaszországba érkező migránsok száma. Ha a 2018. januári adatokat hasonlítjuk össze a 2019. januárival, akkor a csökkenés mértéke még nagyobb, 95 százalékos.
Vágólapra másolva!

A Frontex frissen közzétett felmérései alapján jelentősen megcsappant az Olaszországba érkező migránsok száma, amióta Matteo Salvini átvette a belügy irányítását.

Matteo Salvini Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

- írja a 888.hu az Il Giornale című olasz lap cikkére hivatkozva.

Az olasz bevándorlásellenes fordulat tehát azt eredményezte, hogy 2012 óta a legalacsonyabb az országba érkező migránsok száma.

Érdekes ellentétet mutat Spanyolország, amelynek az április végi, előrehozott parlamenti választásokig (még) bevándorláspárti, baloldali kormánya van:

2018-ban 157 százalékkal több migráns érkezett az országba a tengeren keresztül, mint 2017-ben.

Az olasz szenátus alelnöke, Roberto Calderoli szerint, noha a Frontex igyekszik nem megnevezni az olasz belügyminisztert jelentésében,

Ezt bizonyítja, hogy a Salvini miniszter úr által eszközölt bevándorláspolitika konkrét eredményekkel szolgál. Így menthető meg több élet, és ezt a Frontex is elismeri, amely azt írja, hogy a Líbiából történő kihajózások 87 százalékkal csökkentek.

Illegális bevándorlók szállnak partra Catania kikötőjében Forrás: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Mint mondta, ezek a számok mutatják meg, mekkora különbség is van a jelenlegi római kormány, és a korábbi, szocialista vezetés között, amely

Ha a 2018. januári adatokat hasonlítjuk össze a 2019. januárival, akkor a csökkenés mértéke még nagyobb, 95 százalékos.